Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΟΡΥΧΕΙΟ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ!


Πολλές φορές έχουμε επισημάνει από αυτό το blog, είτε μέσω δικών μας άρθρων, είτε μέσω φιλοξενούμενων απόψεων, πως η οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη ενός κράτους βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης του και το πως αυτή εφαρμόζεται στην πράξη.

Σε σοβαρά κράτη δεν υπάρχουν ούτε μαγικές λύσεις, ούτε βεβαίως εμμονές, αφορισμοί και δαιμονοποιήσεις, από τις οποίες δυστυχώς είναι όμηρος η χώρα μας επί σειρά δεκαετιών...

Αντίστοιχα κατά την πάγια γνώμη μας, η Νορβηγία είναι μια εκ των χωρών που έχει την αγαθή τύχη να διαθέτει σοβαρούς πολιτικούς και ανάλογες πολιτικές κατ' επέκταση, γι' αυτό και μπορεί να ορίζει την μοίρα την προσωπική και των κατοίκων της.

Αυτό που διαβάσαμε πρόσφατα στο mining.com εδραίωσε ακόμη περισσότερο την άποψη μας, αφού αποτελεί γεγονός για την χώρα η αδειοδότηση που έδωσε η κυβέρνηση της σε ορυχείο χαλκού στον Βόρειο Πόλο.

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των Νορβηγών και το πως αυτές συνδυάζονται με οικονομικά μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης είναι ευρέως γνωστές, όπως όμως αναφέρει το δημοσίευμα, στην προκειμένη περίπτωση μέτρησε ο πυλώνας που θέλει την οικονομία σε αγαστή συνέργεια με τις επιστήμες και την τεχνολογία ("new jobs and skills" - "νέες δουλειές και δεξιότητες"), ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έδειξε να ενστερνίζεται τις ανησυχίες των ιθαγενών κατοίκων του αρκτικού κύκλου, όπου πολλές εξ αυτών έχουν την ίδια ρητορική διάσταση που εμφανίζεται και στην χώρα μας από την antigold συλλογικότητα, για παράδειγμα.

Είπαμε... Άλλη χώρα, άλλη νοοτροπία, άλλα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα ζωής και οικονομίας με τέτοια απόσταση που είναι αδύνατο πλέον να γίνει η όποια σύγκριση με την χώρα μας.