Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ: ΤΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ


Πώς θα αντιδρούσες, εάν μάθαινες, ότι ένα ορυκτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό σου και την προστασία του ανοσοποιητικού σου συστήματος;

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός, με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες, απαραίτητος στη διαδικασία του γαλβανισμού του σιδήρου, πολύτιμος για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ενώ η χορήγησή του σώζει καθημερινά χιλιάδες ζωές σε υποανάπτυκτες χώρες.

Αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα, μιλάμε για ένα από τα ορυκτά, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ζωής σου.

Μιλάμε για τον ψευδάργυρο.

Μάλιστα εκτός από την παρουσία του στον οργανισμό σου, μια από τις πιο διαδεδομένες και πλέον χρήσιμες μορφές του, είναι αυτή του οξειδίου. Συναντάται σε πληθώρα προϊόντων, που συνεισφέρουν στον καλλωπισμό σου, όπως καλλυντικά, αντηλιακές κρέμες, παιδικές λοσιόν, σαπούνια και μεικάπ μεταξύ άλλων.

Επιπλέον πρόκειται για το μοναδικό γνωστό φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι δύναται να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του, ιδίως αν η λήψη του γίνει το πρώτο 24ωρο. Ταυτόχρονα δίνει «το παρών» σε αντισηπτικά σκευάσματα, σε φάρμακα κατά της δερματίτιδας και του εκζέματος, κ.ά.

Από όσους είναι γνώστες των ορυκτών χαρακτηρίζεται και ως «ομαδικός παίκτης», αφού όταν ενώσει τις δυνάμεις του με άλλα μέταλλα, δημιουργούνται μερικά από τα πιο χρήσιμα κράματα που υπάρχουν.

Συνδυάζεται με τον χαλκό και σχηματίζει τον γνωστό σε όλους μας μπρούτζο, που έχει αμέτρητες εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε ηλεκτρολογικά εξαρτήματα, στην κατασκευή μουσικών οργάνων, σε αντισκωριακές εφαρμογές ναυσιπλοΐας κ.λπ.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα μολύβδου – μεταξύ και άλλων ορυκτών- βρίσκεται στο μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου.  

Κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα 1,5 εκατομμύριο τόνους μόλυβδο και ψευδάργυρο.

Στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Η διαδικασία ωστόσο για να έρθει ο ψευδάργυρος στο φως δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεσαι. Απαιτεί την εργασία πολλών ανθρώπων και την παράλληλη σύμπραξη πολλών επιστημών και μπορείς να μάθεις περισσότερα στο www.tosopolytima.gr.


Αναδημοσίευση από metalleiablog.gr