Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΑΛΩΝΙ" ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ


Την μνήμη των 400 κατοίκων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1821, τίμησαν και φέτος στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρει το xalkidikipolitiki.gr, την Τρίτη μέρα του Πάσχα, παρουσία κατοίκων και εκπροσώπων φορέων τελέστηκε η Αρχιερατική Επιμνημόσυνη Δέηση, έγινε η κατάθεση των στεφάνων και ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της ημέρας.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και ο ιστορικός Καγκελευτός Χορός που αναπαριστά τη σφαγή των Ιερισσιωτών.

Για την ημέρα μνήμης δηλώσεις έκανε, σύμφωνα με το xalkidikipolitiki.gr, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη η οποία τόνισε ότι η ημέρα διοργανώνεται και τιμάται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την τοπική ηγεσία και κοινωνία. 

Για την ιστορική σημασία της ημέρας μίλησε ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, επισημαίνοντας πόσο μεγάλη υπήρξε η προσφορά της Χαλκιδικής σε αίμα, στον αγώνας απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό. 

«Οφείλουμε πολύ μεγάλη μνήμη σε εκείνους του Χαλκιδικιώτες, και να μην συγχέουμε τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες με τις τότε καταστάσεις του έθνους. Είναι αποτυχημένες παρομοιώσεις, που παραπληροφοούν», τόνισε.

Στην ημέρα και ιστορία του τόπου αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κλεισγένη" Φωτεινή Ναούμ, στέλνοντας τις ευχές της στους συντοπίτες της.

Κρατώντας την Ελληνική σημαία στο χέρι, η κ.Νικολέτα Τζέλιου περιέγραψε την πορεία του εθίμου ανά τις δεκαετίες και το πώς οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη των Ιερισσιωτών με τα ιστορικά τραγούδια.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Ειρήνη Μάρκου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το xalkidikipolitiki.gr:

Πηγή ανάρτησης: http://aetoshal.blogspot.com