Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

"ΑΘΛΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑ": ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΝΙΣ?


Όλοι ο Έλληνες χάρηκαν πάρα πολύ με την κατάκτηση του παγκοσμίου εμβέλειας τουρνουά "ATP FINALS" από τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Λονδίνο. Μια νίκη που εδραίωσε για τα καλά τον 21χρονο Έλληνα πρωταθλητή ανάμεσα στους 6 κορυφαίους τενίστες της υφηλίου.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών για να πετύχει αυτό τον άθλο, εκτός από την πολύ σκληρή προπόνηση που έκανε και συνεχίζει να κάνει για να βελτιώσει την απόδοση του μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου χρειάζεται να έχει στην διάθεση του τα καλύτερα αξεσουάρ που απαιτεί το άθλημα του. Κάποια από αυτά φτιαγμένα επάνω στις δικές του ανάγκες και προδιαγραφές.

Μιλάμε δηλαδή για ρούχα, ρακέτες, αθλητικά παπούτσια, γυαλιά ηλίου, μπαλάκια του τένις. Έχετε αναρωτηθεί φίλες και φίλοι από τι υλικά φτιάχνονται αυτά τα αξεσουάρ και τι διαδικασία απαιτείται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής για να φτάσουν αυτά τα υλικά στους κατασκευαστές τους;

Όσο και να φαίνεται παράξενο η πολυτιμότητα των εξορυκτικών πρώτων υλών (μετάλλων, υδρογονανθράκων) και των παραγώγων τους, που η χρησιμότητα τους απαντάται σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας μας, επεκτείνεται και στο άθλημα του τένις.

Παραθέτουμε κάποιους συνδέσμους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και δείχνουν από ποια υλικά κατασκευάζονται για παράδειγμα οι ρακέτες και τα μπαλάκια του τένις.




Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως μια επαγγελματική ρακέτα του τένις για να κατασκευαστεί κάποια από τα τμήματα της είναι από χαλκό, μαγνήσιο, χρώμιο, ψευδάργυρο, σιλικόνη, ναύλον. 

Επομένως, και σ' αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται πως τα ορυκτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις μεγάλες και τις μικρές στιγμές της ζωής μας. Για την ακρίβεια είναι τόσο πολύτιμα, όσο η ίδια μας η ζωή.

Ευχόμαστε μόνο, όπως είπε κι ένας φίλος του blog μεταξύ σοβαρού και αστείου, να μην βάλει η γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τουνμπεργκ στο στόχαστρο της το τένις μετά από αυτή την ανάρτηση....