Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

COVID - 19: "ΠΟΝΤΑΡΑΜΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΠΕΙΛΗ"


Ένα από τα βασικά διδάγματα από την πανδημία του COVID-19 είναι ότι, τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία, επικεντρώσαμε μάλλον δυσανάλογα τις κυβερνήσεις μας σε μια πιθανή παγκόσμια απειλή – την ανθρωπογενή  αλλαγή του κλίματος  - αποκλείοντας όλους τους άλλους πιθανούς κινδύνους.

Η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος έγινε το ζήτημα που απορρόφησε όλο το οξυγόνο στην αίθουσα όταν έπεσε η παγκόσμια κρίση.

Σε βάρος, για παράδειγμα, ενός μεταδοτικού και θανατηφόρου ιού που γίνεται πανδημία, την οποία οι ειδικοί της δημόσιας υγείας μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και δεκαετίες.

Στον Καναδά, οι πολιτικοί ηγέτες μας έχουν αγνοήσει εδώ και πολύ καιρό - ίσως η πιο δίκαιη λέξη είναι "υποτιμήσει" - την απειλή για την υγεία που δημιουργεί το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μας είναι χρονίως γεμάτα, με χιλιάδες ασθενείς να θεραπεύονται στους διαδρόμους χρόνο με τον χρόνο.

Να γιατί η μεγαλύτερη ανησυχία που έχουν τώρα οι επαγγελματίες της υγείας είναι ότι τα νοσοκομεία μας, που ήταν υπερπλήρη σε κανονικές ώρες και λειτουργούσαν τακτικά ή πέραν των καθορισμένων δυνατοτήτων τους - σε αντίθεση με το 80% της ικανότητας να μπορούν να διαχειριστούν, ένα γεγονός "μαύρος κύκνος" όπως το COVID -19 - μπορεί σύντομα να ξεπεραστούν από ασθενείς με κρίσιμη κατάσταση.

Όπως προειδοποιεί ο Robert Bryce στο “Power Hungry: "Οι μύθοι της «πράσινης» ενέργειας και των πραγματικών καυσίμων του μέλλοντος":

"Αν είστε κατά της ύπαρξης του διοξειδίου του άνθρακα και κατά της πυρηνικής ενέργειας, τότε μοιραία είστε υποστηρικτές του γενικευμένου μπλάκ -ουτ."

Σκεφτείτε ποιος θα είναι ο κόσμος σήμερα, ενώπιον του COVID-19, χωρίς ορυκτά καύσιμα (και πυρηνική ενέργεια), όπως επιθυμούν οι ριζοσπάστες του παγκόσμιου κλίματος.

Χωρίς αξιόπιστη ενέργεια και επαρκή για την ενδυνάμωση μιας σύγχρονης, εκβιομηχανισμένης κοινωνίας - την οποία ούτε ο άνεμος, ούτε η ηλιακή ενέργεια δεν μπορεί να προσφέρει στα σημερινά επίπεδα τεχνολογίας - τα νοσοκομεία μας δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν αποστειρωμένες συνθήκες.

Τα τρόφιμα και τα εμβόλια - όταν αναπτύσσεται ένα για το COVID-19 - δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν ή να μεταφερθούν.
.
Ο ιατρικός εξοπλισμός για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από το COVID-19 και οι αναπνευστήρες για ασθενείς με κρίσιμη κατάσταση δεν  θα μπορούσαν να παραδοθούν εκεί που χρειάζονται, πόσο μάλλον να κατασκευάζονται.

Πράγματι, εάν θέλετε να δείτε ποιος θα είναι ο κόσμος, εάν εγκαταλείψουμε πρόωρα τα ορυκτά καύσιμα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε γύρω, τώρα, στην εποχή του COVID-19.

Οι λανθασμένες αποφάσεις έχουν κακές συνέπειες. Τις αντιμετωπίζουμε τώρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανησυχία για τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο (όχι ως "αλλαγή του κλίματος", όπως περιγράφουμε εμμονή και εσφαλμένα) είναι εντελώς αβάσιμη.

Μια από τις πολλές σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι τα περισσότερα από 900 δισεκατομμύρια λίτρα ακατέργαστων λυμάτων που έχουμε πετάξει στα ποτάμια, τις λίμνες και τους ωκεανούς μας από το 2013.

Αλλά ενώ η αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τον άνθρωπο συμβάλλει στον ανθρώπινο πόνο και το θάνατο, ποτέ δεν υπήρξε μια λεγόμενη «υπαρξιακή» απειλή για την ανθρωπότητα, δηλαδή μια απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ούτε και το COVID-19. Θα εξαλειφθεί τελικά, όπως και οι προηγούμενες πανδημίες.

Το ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικά και για πόσο καιρό μπορούμε να το περιορίσουμε μέσω της επιθετικής κοινωνικής αποστασιοποίησης - πολύ πιο δύσκολο να γίνει σε δημοκρατίες απ 'ό, τι ακούγεται - και πόσοι από εμάς θα πεθάνουν ή θα υποφέρουν από συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή πριν υπάρξει εμβόλιο;

Μετά την πανδημία του COVID-19, μερικοί που από καιρό έχουν υιοθετήσει την ανθρωπογενή αιτία της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν ότι το COVID-19 μας δείχνει τι θα είναι ο κόσμος εάν δεν εγκαταλείψουμε γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα.

Στην πραγματικότητα, το COVID-19 μας δείχνει ποιος θα είναι ο κόσμος εάν εγκαταλείψουμε πρόωρα τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να έχουμε αξιόπιστες πηγές ενέργειας για να τις αντικαταστήσουμε, καθώς και πολλοί αντίπαλοι της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αντιτίθενται και στην πυρηνική ενέργεια."

To άρθρο έγραψε ο Lorrie Goldstein

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα την θέση του blog.


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί καλύτερα.
Η ανθρωπότητα έπαιξε όλα της τα χρήματα ως gambler σε λάθος νούμερο στη ρουλέτα και τα έχασε όλα...
Π.χ τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα απαιτούν να δοθούν γάντια & αντισηπτικά. Στην Ιταλία έχουν έλλειψη από χειρουργικές στολές. Από τί κατασκευάζονται αυτά; Λένε στον κόσμο;
Υποπροϊόντα πετρελαίου είναι....
Τα τρισεκατομμύρια της Πράσινης Συμφωνίας να δεσμευθούν και να κατευθυνθούν στο παγκόσμιο σύστημα υγείας.
Υγ.Συνεχίστε να παρέχετε εναλλακτική ενημέρωση.Βοηθάτε τους αναγνώστες σας να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.