Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ?


Πολιτική αντιπαράθεση είχαν πρόσφατα στην βουλή ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη με αφορμή ερώτηση του δεύτερου αναφορικά με την υγεία των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ο κ. Σκουρλέτης στην επερώτηση που κατέθεσε υποστήριξε πως απειλείται σοβαρά η υγεία των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, δουλεύουν κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες.

«Στον Καναδά η ίδια εταιρία σταμάτησε τις εργασίες στα μεταλλεία της (!!!). Για τους Καναδούς είναι επικίνδυνη η εργασία ενώ εδώ δεν είναι; Είναι αναλώσιμοι αυτοί οι εργαζόμενοι; Σε συνθήκες πανδημίας η εξόρυξη είναι επικίνδυνη και εσείς αναλαμβάνετε τεράστια ευθύνη», τόνισε με έμφαση ο κ. Σκουρλέτης.


Εμείς δεν θα σταθούμε στις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις που πήρε ο κ. Σκουρλέτης από τον Υφυπουργό Υγείας, αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας και την υγεία των εργαζομένων.

Ούτε βεβαίως στο γεγονός ότι ο τέως Υπουργός ΠΕΝ δεν ήταν καλά ενημερωμένος για το μεταλλείο χρυσού Λαμάκ της Eldorado Gold στο  Καναδά, καθώς η λειτουργία του μεταλλείου δεν ανεστάλη λόγω εταιρικής απόφασης, αλλά έγινε σε συμμόρφωση με οδηγία της τοπικής κυβέρνησης του Κεμπέκ.  Επρόκειτο δηλαδή για μία προληπτική αναστολή που κράτησε για λίγες μέρες, λόγω του covid – 19.

Θα σταθούμε όμως σε 2 ερωτήματα, που μας γέννησε η επερώτηση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ήταν αρμόδιος για το ζήτημα της μεταλλευτικής επένδυσης από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016, όταν και αντικαταστάθηκε από τον κ. Σταθάκη λόγω ανασχηματισμού.

ΕΡΩΤΗΜΑ 1o

Από πού γνωρίζει ο κ. Σκουρλέτης πως είναι  "άθλιες και επικίνδυνες" οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας; Μήπως και εδώ πιάνεται αδιάβαστος ο κ. Σκουρλέτης; Καθώς εκτός του ότι στα χρόνια της επένδυσης έχουν εκσυγχρονιστεί οι εγκαταστάσεις και οι στοές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ο ίδιος δυστυχώς δεν έχει προσωπική άποψη, αφού δεν επισκέφτηκε ποτέ τα μεταλλεία, ως υπουργός.

Ακόμη και στην επίσκεψη που έκανε φέτος τον Μάρτιο έξω από τις Σκουριές και ημέρα Κυριακή 9 του μηνός, δεν ζήτησε ούτε να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις, ούτε να συναντήσει εργαζόμενους για να αποκτήσει, έστω εκ των υστέρων, την προσωπική άποψη που δεν κατέκτησε ως υπουργός.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης στην επερώτηση του ισχυρίστηκε και πολύ σωστά, πως "οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι"

Αλήθεια, αυτό το αναρωτήθηκε πριν αποφασίσει να κλείσει τα μεταλλεία, χωρίς κανένα σοβαρό λόγο τον Αύγουστο του 2015 και να φέρει 2.000 εργαζόμενους αντιμέτωπους με τον εφιάλτη της ανεργίας;

Μάλιστα, αυτή την απόφαση την έλαβε ο κ. Σκουρλέτης μια μέρα πριν προκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Γιατί άραγε το έκανε αυτό; Συνδέονταν οι εκλογές με αυτή την απόφαση για lockdown στα μεταλλεία; Θα το μάθουμε ποτέ;

Σε γενικές γραμμές, είναι απολύτως θεμιτό ένας πολιτικός να δείχνει ενδιαφέρον για την εργατική τάξη που παράγει πλούτο. Αρκεί βέβαια ο ίδιος αλλά και όλοι οι πολιτικοί στο σύνολο τους να έχουν την ίδια στάση τόσο ως κυβερνώντες, όσο και ως αντιπολιτευόμενοι. 

Να μην αποτελεί η απώλεια ή κατάκτηση της εξουσίας λόγος για διαφορετικές συμπεριφορές. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς μόνο έτσι μπορεί να επανακτηθεί.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά εξοργίζει η όψιμη ευαισθησία του κ. Σκουρλέτη.
Θέλω να θυμίσω σε εσάς και τους αναγνώστες σας ότι όταν έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα μεταλλεία ο κ. Σκουρλέτης έλεγε ότι οι εργαζόμενοι δεν ήταν 2.000. Έλεγε ότι ήταν 1.800!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=DuCcchP9lsE&feature=emb_title