Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΙΣ ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ ΣΤΑ ΥΨΗ


O κορωνοϊος τα κατάφερε... Μας έκανε την ζωή ποδήλατο και μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά! Και για να γίνουμε πιο σαφής, πριν παρεξηγηθούμε από κάποιους...

Σε πάρα πολλά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου καταγράφεται η... στροφή που έκαναν εκατομμύρια συνάνθρωποι μας στην καθημερινότητα τους, ενσωματώνοντας την χρήση του ποδηλάτου, ως άσκηση και ψυχαγωγία, ταυτόχρονα με θεαματικά αποτελέσματα σε πάρα πολλούς τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα καταστηματάρχες πώλησης ποδηλάτων ισχυρίζονται πως μέσα στον καιρό της πανδημίας οι πωλήσεις αλλά και οι επισκευές σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση, που σε κάποιους άγγιξε το 300% (!!!) σε σχέση με προηγούμενα οικονομικά έτη.

Για αύξηση ύψους 184% στην πώληση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων κάνουν λόγο τα ΜΜΕ στην Βρετανία, μέσα στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου. Μια εξέλιξη που αποδίδεται και στην anti - covid 19 κουλτούρα που προωθείται μέσω του ποδηλάτου, αφού κατά την γνώμη πολλών ειδικών η ποδηλασία συμβάλλει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο στην εμπέδωση των κοινωνικών αποστάσεων, αναφορικά με τους κινδύνους που αναπτύσσονται για παράδειγμα με την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Ήδη στην Ευρώπη, αρκετές κυβερνήσεις ξένων χωρών ενθαρρύνουν τους πολίτες τους, να αποφεύγουν την χρήση των ΜΜΜ, για να μειώσουν την διασπορά του ιού στρέφοντας την προσοχή τους με ειδικά πακέτα οικονομικής ενίσχυσης στην χρήση του ποδηλάτου και ειδικότερα του ηλεκτροκίνητου, όπως πρόσφατα εξήγγειλε και για την Ελλάδα πακέτο ύψους 1 δις ευρώ περίπου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για την αγορά ΙΧ, ποδηλάτων και σκούτερ.

Ως γνωστόν, η υγειονομική κρίση που ζήσαμε ανέδειξε την τεράστια σημασία που παίζουν οι ορυκτές πρώτες ύλες στην παραγωγή αγαθών, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά που βοήθησαν τα μέγιστα στην αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κρίσης.

Το ποδήλατο έρχεται να προστεθεί σ' αυτήν την μακριά λίστα αντικειμένων - παραγώγων εξορυκτικών υλών που αναπτύσσουν μια πολύ σημαντική υπόσταση και δράση προληπτικού χαρακτήρα απέναντι σε πανδημικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, για να κατασκευαστεί ο σκελετός ενός ποδηλάτου απαιτούνται υλικά από ατσάλι, αλουμίνιο, ψευδάργυρο τιτάνιο, μαγνήσιο κλπ.