Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΠΑ: ΙΔΡΥΣΕ “ΤΜΗΜΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όλοι όσοι παρακολουθούν στενά τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις είναι δεδομένο πως περιμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία την διαδοχή του Ντόναλντ Τράμπ από τον Τζό Μπάιντεν στην θέση του πλανητάρχη και προέδρου των ΗΠΑ.

Η 20η Ιανουαρίου 2021 έφτασε και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Αμερικής και τις συνθήκες με τις οποίες θα διεξαχθεί, καθώς μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και τα θλιβερά επεισόδια μέσα και έξω από το Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, η Αμερικανική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε φρούριο για την ασφάλεια της εκδήλωσης, με την παρουσία χιλιάδων ένοπλων ανδρών του στρατού και της αστυνομίας περισσότερο από ποτέ άλλοτε στα χρονικά των τελετών ορκωμοσίας προέδρου των ΗΠΑ.

Παρά τις πρωτόγνωρες στιγμές που βιώνει η μεγαλύτερη δημοκρατία του δυτικού κόσμου, το κράτος δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί και να παράγει έργο. Για παράδειγμα στις 15 Ιανουαρίου, πριν λίγες μέρες δηλαδή, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εγκαινίασε το “Τμήμα Βιώσιμης Αξιοποίησης Ορυκτών Πόρων”.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου με την ίδρυση αυτού του τμήματος επιχειρείται η διασφάλιση του ενεργειακού μετασχηματισμού των ΗΠΑ και η ταυτόχρονη εξασφάλιση της κρίσιμης αλυσίδας ορυκτών που χρειάζονται για την θωράκιση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως ακριβώς πριν ένα μήνα, ένας κορυφαίος ενεργειακός διπλωμάτης των ΗΠΑ. ο Φράνκ Φάνον με δηλώσεις του συνέστησε στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να ακολουθήσει την πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ αναφορικά με την εξασφάλιση αλυσίδων εφοδιασμού για ορυκτά κρίσιμης σημασίας, που μεταξύ άλλων συμβάλλουν τα μέγιστα στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, που απομακρύνει κάθε μορφής ρυπογόνο ενέργεια.

Μένει λοιπόν να διαπιστώσουμε, αν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να στηρίζει ή όχι την πρωτοβουλία που πήρε ο προκάτοχος του μαζί με άλλες 10 χώρες, μεταξύ αυτών Καναδάς, Αυστραλία, Περού, Δημοκρατία Κονγκό κ.α για την ίδρυση του “ERGI”,  ενός διακρατικού συνδέσμου, που αφορά την βιώσιμη διαχείριση ενεργειακών πόρων σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από την παντοδύναμη σε αυτό τον τομέα Κίνα.

Προσεχώς, τα σπουδαία…



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός πως για ένα πράγμα δεν τσακώθηκαν μεταξύ τους Μπάιντεν και Τράμπ.
Για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου των ΗΠΑ και την απεξάρτηση των αναγκών των ΗΠΑ από την Κίνα.
Ας παραδειγματίσει αυτό το δικό μας πολιτικό σκηνικό που αναζητάει σανοφάγους.