Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Είναι αλήθεια πως οι αριθμοί που συνοδεύουν το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, αναφορικά με τα κεφάλαια που θα δοθούν για την αναβάθμιση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και συνολικά τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για την σύγχρονη όσο και βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας εντυπωσιάζουν.

Υπάρχει όμως ένας αριθμός – κλειδί, κατά την γνώμη μας, που εδραιώνει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια, την σιγουριά, αλλά και την προοπτική στο ήδη υπάρχον αλλά και νέο εργασιακό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής, που απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στην μεταλλευτική δραστηριότητα.

Πρόκειται λοιπόν για τα 25+ έτη λειτουργίας, που προβλέπονται με βάση το νέο επενδυτικό σχέδιο, τα οποία προσφέρουν το δικαίωμα σε πάρα πολύ κόσμο να κάνει τα δικά του όνειρα και σχέδια, μέσα σε μια χρονική περίοδο που τόσο η χώρα όσο και η υφήλιος φαίνεται πως βαδίζουν επάνω σε μια κινούμενη άμμο αβεβαιότητας, λόγω της τεράστιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο covid -19.  

Είναι αυτό το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει από προχθές για παράδειγμα, ένας οικογενειάρχης μεταλλωρύχος, ηλικίας 50 ετών, πατέρας 3 παιδιών πως θα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία τον εργασιακό βίο του και να βγεί στην σύνταξη απολαμβάνοντας τους κόπους μιας ζωής.

Παρόμοια συναισθήματα βιώνει και ένας 35χρονος εργατοτεχνίτης με 17ετή προϋπηρεσία στα Μεταλλεία Κασσάνδρας που δεν άντεχε άλλο την ψυχοφθορά του φόβου πως σήμερα ή αύριο το μεταλλείο θα κλείσει λόγω διαφόρων πολιτικών παρεμβάσεων.

Πλέον αυτός ο εργαζόμενος αλλά και πολλοί άλλοι σ’ αυτόν στρέφουν την ενεργητικότητα και το καθολικό ενδιαφέρον τους στο πως θα φτιάξουν  την δική τους οικογένεια του, χωρίς «ίσως», «μήπως» και άλλους αστερίσκους, που βίωσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Εξίσου, πολύ σημαντική για την ποιότητα ζωή αυτού του ανθρώπου, αλλά και της οικογένειας του είναι η προοπτική που διαγράφεται του να έχει μια σταθερή όσο και καλά αμειβόμενη θέση εργασίας μέχρι να φτάσει στα χρόνια της συνταξιοδότησης του.

Η υπογραφή της νέας σύμβασης φέρνει χαμόγελα εξίσου και σε μια 25χρονη επιχειρηματία της ΒΑ Χαλκιδικής με οικονομικές σπουδές που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας και διάθεσης τροφίμων, αφού η 25ετής και πλέον λειτουργία των μεταλλείων παρέχει στους πελάτες της μια σταθερή καταναλωτική δύναμη και σε εκείνην την δυνατότητα να εδραιώσει και γιατί όχι να αναπτύξει σε υγιείς οικονομικές βάσεις τα δικά της επιχειρηματικά σχέδια.

Μια επιχειρηματικότητα που μπορεί να αναπτυχθεί υγιώς σε ποικίλους τομείς, καθώς είναι δεκάδες τα επαγγέλματα και οι κλάδοι που στηρίζουν την εύρυθμη ζωή ενός μεταλλείου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι 3 και με εξασφαλισμένη την πολυετή λειτουργία τους.

Επίσης, σχέδια για το επαγγελματικό μέλλον του, μπορεί να κάνει και μια 20χρονη Αριστοτελίτισσα στην καταγωγή φοιτήτρια π.χ της δασολογίας, αφού το επενδυτικό έργο δίνει την ίδια αν όχι περισσότερη σημασία, στην προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση του αποτυπώματος που αφήνει η εξορυκτική εκμετάλλευση κάνοντας χρήση των βέλτιστων αλλά και πλέον σύγχρονων περιβαλλοντικών πρακτικών.

Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη με τα έργα εξυγίανσης της λίμνης τελμάτων της Ολυμπιάδας, την αντίστοιχη αποκατάσταση που έγινε σε χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στη θέση Καρακόλι στο Στρατώνι, αλλά και με την δημιουργία φυτωρίου 150 στρεμμάτων στην Ολυμπιάδα.

Ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια της Ευρώπης με πλούσια βιοποικιλότητα, στο οποίο καλλιεργούνται 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών.

Κλείνοντας αυτή την προσέγγιση, δεν πρέπει να ξεχαστεί πως δήμος και κοινωνία είναι όλες εκείνες και εκείνοι που δεν απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην μεταλλευτική δραστηριότητα. Και αυτοί όμως γίνονται κοινωνοί της μέριμνας, της φροντίδας αλλά και της αρωγής που προσφέρεται μέσω του τομέα εταιρικής υπευθυνότητας.    

Και όχι άδικα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα ενός φορολογούμενου πολίτη να έχει πρόσβαση σε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας εξοπλισμένο με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.

Ή μήπως τα ίδια και ανώτερα δεν δικαιούνται και τα παιδιά μας από άποψη υποδομών σε σχολικά κτήρια, ή αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες; Ρητορικό το ερώτημα…

Όταν η πολιτεία όμως είτε ολιγωρεί, είτε αδυνατεί λόγων των πρωτόγνωρων συνθηκών, που βιώνουμε λόγω covid -19, είναι εξαιρετικά παρήγορο να έχεις στο πλευρό σου έναν ισχυρό εταίρο που θέλει και μπορεί να είναι δίπλα σου και στις ωραίες αλλά και στις δύσκολές στιγμές της καθημερινότητας σου.

Αλήθεια, μπορεί κανείς να φανταστεί «το μετά» στις θεομηνίες του 2010 στο Στρατώνι και το 2019 στην Ολυμπιάδα και την σωρεία των προβλημάτων, που άφησαν πίσω τους, χωρίς την συντονισμένη συμβολή των εργαζομένων της εταιρείας με μηχανήματα και την τεχνογνωσία που απέκτησαν μέσα από σχετική εκπαίδευση στον χώρο εργασίας τους; Και εδώ ρητορικό το ερώτημα.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην ΒΑ Χαλκιδική άντεξε και θα συνεχίσει να αντέχει και να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις  των καιρών παρέχοντας πάντοτε στην τοπική κοινωνία όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για προκοπή, ευημερία και ανάπτυξη. Για όλους και με ασφάλεια.