Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

GEORGE BURNS (ELDORADO GOLD): "ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΜΑΣ"


Με σημαντικές επενδύσεις στον άξονα της περιβαλλοντικής διαχείρισης «μειώνουμε αποφασιστικά το αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας», δηλώνει ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, αμέσως μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας για τα μεταλλεία Κασσάνδρας. 

Θεωρεί πως τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης, ενώ υπόσχεται «σειρά από εμβληματικές επενδύσεις σε έργα υποδομής που προβλέπονται στο αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο και θα στηρίξουν επί της ουσίας τις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής»

Θεωρεί πως οι αντιδράσεις που εξακολουθούν να αναδύονται «περιορίζονται σε μεμονωμένες φωνές και στο συντριπτικό μέρος τους οι τοπικές κοινότητες αντιλαμβάνονται τα ουσιαστικά οφέλη αυτής της επένδυσης για την ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων του»

Μιλάει επίσης για βιώσιμη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας και αυξημένα έσοδα για το κράτος που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. 

Επιχειρηματολογεί υπέρ της χρήσης «της βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας της ξηρής απόθεσης» για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, η οποία προβλέπεται στη νέα συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή.

Όσον αφορά την υπαγωγή τυχόν διαφορών που μπορεί να ανακύψουν με το Δημόσιο στη διεθνή διαιτησία, ισχυρίζεται πως «δεν συνέβη τίποτα το περίεργο ή το ασυνήθιστο» και εκτιμά ότι «το ελληνικό Δημόσιο σαφώς και διατηρεί ακέραια τα δικαιώματα υπεράσπισή των συμφερόντων του». 

Μιλάει επίσης για τη διαπραγμάτευση με τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, για τις καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών και για τις δεσμεύσεις της εταιρείας προς το ελληνικό κράτος για το περιβάλλον και προς τις τοπικές κοινωνίες για αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 70 εκατ. ευρώ. 

Δεν κρύβει δε πως επιχειρεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο project, που θα βοηθήσει να καλυφθούν οι επιπλέον επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, τις οποίες προβλέπει η νέα συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο. 

Ερωτηθείς για το ποια αξία θα μένει στην Ελλάδα από κάθε ουγγιά χρυσού αλλά και άλλων ορυκτών με οικονομικό ενδιαφέρον, απαντά πως το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνεται το 100% των προβλεπόμενων μεταλλευτικών τελών και μάλιστα προσαυξημένο κατά 10%. 

«Η Ελλάδα κερδίζει μια σταθερή πηγή ανάπτυξης και κρατικού εισοδήματος με βιώσιμο χαρακτήρα και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τα επόμενα 25 χρόνια, και παράλληλα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να καταστεί ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη», προσθέτει ο CEO της Eldorado.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟ

Ποια είναι η σημασία της νέας συμφωνίας για την Eldorado;

– Έπειτα από ενδελεχή και αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, καταλήξαμε σε μια νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία που, με την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποτελέσει τον οδηγό για την πλήρη, βιώσιμη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας με πολλαπλά οφέλη για όλες τις πλευρές.

Η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την παρουσία της Eldorado στην Ελλάδα με μια πραγματικά μακροπρόθεσμη επένδυση, καθώς τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης που, μαζί με τα υπόλοιπα έργα της Eldorado ανά τον κόσμο, θα αναδειχθούν σε καταλύτες μετασχηματισμού για την εταιρεία. 

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ότι πλέον η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος τόπος για την άνθηση κορυφαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, δημιουργώντας μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. 

Θα ήθελα να σημειώσω την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές και από την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας συνεκτικής συμφωνίας με εκτενή διυπουργική συνεργασία εν μέσω πανδημίας.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του νέου σας business plan, ποιο το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης και ποια τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο και την οικονομία;

Το νέο μας επενδυτικό σχέδιο είναι αναβαθμισμένο από κάθε άποψη και με την υπογραφή της νέας συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για μια καινούργια αρχή μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, με αυξημένα οφέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία. 

Προβλέπει αυξημένες επιπλέον επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, αυξημένη διάρκεια ζωής για τα μεταλλεία και αυξημένα έσοδα για το κράτος που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ στο σύνολο της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα σημαντική αύξηση θα σημειωθεί στην απασχόληση που αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000 θέσεις εργασίας, διπλασιάζοντας την πρόβλεψη του προηγούμενου σχεδίου που προέβλεπε 1.400 θέσεις. Το μόνο στοιχείο που μειώνεται δραστικά στο νέο μας επενδυτικό σχέδιο είναι η επίπτωση της δραστηριότητάς μας στο περιβάλλον. 

Με τη χρήση της βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας της ξηρής απόθεσης, για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, και με σημαντικές επενδύσεις στον άξονα της περιβαλλοντικής διαχείρισης μειώνουμε αποφασιστικά το αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Η πλήρης επανεκκίνηση του έργου υπόκειται στην κύρωση της ανανεωμένης επενδυτικής συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, την αδειοδότηση για την ξηρή απόθεση στις Σκουριές, την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τη θετική απόφαση του διοικητικού μας συμβουλίου. Μόλις ξεκινήσουν εκ νέου οι κατασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές, αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 2,5 χρόνια.

– Πώς θα εξασφαλίσετε επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση των επενδύσεων που υπόσχεστε; Θα αναζητήσετε στρατηγικό επενδυτή;

Το επενδυτικό μας σχέδιο είναι σε μεγάλο βαθμό εμπροσθοβαρές και περιλαμβάνει άμεσες επενδύσεις κεφαλαίου άνω του 1 δισ. δολαρίων κατά τα πρώτα πέντε χρόνια ανάπτυξης. Ως εκ τού του, η Eldorado διερευνά πολλές επιλογές για τη χρηματοδότηση των έργων, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικών κοινοπραξιών. 

Πρέπει να διευκρινίσω ότι η Eldorado Gold είναι μια διεθνής μεταλλευτική εταιρεία με παρουσία σε όλο τον κόσμο που διαθέτει ισχυρό ισολογισμό, μεγάλη εξειδίκευση στην ανάπτυξη μεταλλείων και γι’ αυτό απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας. 

Η προσέλκυση ενός πιθανού χρηματοοικονομικού εταίρου σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη της επένδυσης. Όμως, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο μεταλλευτικός κλάδος απαιτεί εμπροσθοβαρείς επενδύσεις για την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ οι αποδόσεις που προσφέρει εκτείνονται σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα. 

Το επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων Κασσάνδρας αποτελεί ένα έργο σύνθετο με υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις, και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε εναλλακτικές επιλογές συγχρηματοδότησης, όπως μια δομή κοινοπραξίας μεταξύ ενός εταίρου και της «Ελληνικός Χρυσός».

Τα οφέλη

– Εξακολουθούν να υπάρχουν αναδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και ποιός ευθύνεται γι’ αυτό;

– Όχι, οι αντιδράσεις περιορίζονται σε μεμονωμένες φωνές και στο συντριπτικό μέρος τους, οι τοπικές κοινότητες αντιλαμβάνονται τα ουσιαστικά οφέλη αυτής της επένδυσης για την ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων του. 

Από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησής μας στην περιοχή βρισκόμαστε σε διαρκή και παραγωγικό διάλογο με τον Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινότητες, αναζητώντας πάντοτε ευρείες συναινέσεις και εξηγώντας αναλυτικά τα οφέλη της επένδυσης. 

Έχουμε προχωρήσει σε σειρά από έργα και διαβουλεύσεις και κεντρική δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε με όρους διαφάνειας, ειλικρίνειας και ανοιχτής επικοινωνίας, πάντοτε σε κλίμα συνεννόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τα οφέλη του πλάνου για την τοπική κοινωνία είναι αυξημένα σε κάθε παράμετρο και δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και μετά τη μεταλλευτική περίοδο. 

Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω την επέκταση του λιμένα Στρατωνίου, την παράλληλη αποκατάσταση της περιοχής για να παραδοθεί σε βέλτιστη φυσική κατάσταση, καθώς και μια σειρά από εμβληματικές επενδύσεις σε έργα υποδομής που προβλέπονται στο αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο και θα στηρίξουν επί της ουσίας τις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής.

– Γιατί ζητήσατε να υπαχθεί η νέα σύμβαση σε πρόνοιες του διεθνούς δικαίου;

Δεν συνέβη τίποτα το περίεργο ή το ασυνήθιστο. Η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία για τις περιπτώσεις που προκύψει διαφωνία μεταξύ των δύο μερών, ή η όποια παραβίαση της σύμβασης, αποτελεί τον κανόνα στις συμβάσεις με διεθνοποιημένο χαρακτήρα, όπως η δική μας. 

Το ελληνικό Δημόσιο σαφώς και διατηρεί ακέραια τα δικαιώματα υπεράσπισης των συμφερόντων του σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και σε άλλες αντίστοιχες συμβάσεις άμεσων ξένων επενδύσεων. Άλλωστε, και σύμφωνα πάλι με την κοινώς αποδεκτή πρακτική, η εκδίκαση δυνητικών υποθέσεων θα βασίζεται στο ελληνικό δίκαιο.


Η Ελλάδα κερδίζει μια σταθερά πηγή ανάπτυξης για 25 χρόνια

Επί σχεδόν 10 χρόνια ο όμιλός σας και οι ελληνικές αρχές αδυνατούσαν να συμφωνήσουν σε μια εναλλακτική τεχνική μέθοδο εξόρυξης του flash smelting. Γιατί δεν προχωρήσατε με αυτή τη μέθοδο; Υπάρχει εναλλακτική μέθοδος που μπορεί να διασφαλίσει κάθε περιβαλλοντική ανησυχία;

Από την πρώτη μέρα που η Eldorado δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή, ξεκίνησε να επενδύει στα μεταλλεία με σκοπό να τα αναπτύξει σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας που παρέλαβε με την απόκτηση των μεταλλείων. 

Η μέθοδος κατεργασίας αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο του σχεδίου μας και προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις. Η πρόθεση να μετατεθεί χρονικά η μεταλλουργία ως επιλογή, είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας στασιμότητας και των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών, που οδήγησαν στο να καταστούν τα προηγούμενα σχέδια ανεπίκαιρα και μη αποδοτικά οικονομικά. Η νέα επενδυτική συμφωνία εξασφαλίζει μεγαλύτερα οφέλη σε όλες τις πτυχές της, συμπεριλαμβανομένης της μεταλλουργικής κατεργασίας. 

Καθιερώνει την τοπική παραγωγή τόσο συμπυκνωμάτων όσο και τελικών προϊόντων (dore), εξασφαλίζει παρατεταμένη διάρκεια ζωής των μεταλλείων, δημιουργεί θέσεις εργασίας και υιοθετεί προηγμένες τεχνολογικά περιβαλλοντικές λύσεις που ελαχιστοποιούν το αποτύπωμά μας.

Προβλέπει το νέο σας business plan επαρκείς εμπροσθοβαρείς ενέργειες και αντισταθμιστικά οφέλη, ώστε να διασφαλιστεί το καλό κλίμα στην περιφέρεια και να προχωρήσει επιτέλους η επένδυση;

Οπως προείπαμε, το νέο, εκσυγχρονισμένο επενδυτικό σχέδιο είναι σε μεγάλο βαθμό εμπροσθοβαρές και περιλαμβάνει άμεσες επενδύσεις κεφαλαίου άνω του 1 δισ. δολαρίων κατά τα πρώτα πέντε χρόνια ανάπτυξης. 

Παράλληλα θα δημιουργηθούν και θα διατηρηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κατά τη μεταλλευτική περίοδο, ενώ απόλυτη προτεραιότητα για την εταιρεία μας είναι η πρόσληψη εργατικού δυναμικού από τον Δήμο Αριστοτέλη. 

Προς αυτή την κατεύθυνση θα επένδυθούν 70 εκατ. ευρώ στη δημιουργία εμβληματικών έργων υποδομής για τις τοπικές κοινότητες με εμπροσθοβαρή σχεδιασμό που θα αποδώσει περί τα 15 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις εντός της πρώτης πενταετίας, ενώ 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι τα έσοδα ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών από προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών.

Μπορείτε με απλό τρόπο να μας εξηγήσετε από κάθε ουγγιά χρυσού που θα παράγετε αλλά και άλλων ορυκτών με οικονομικό ενδιαφέρον, ποια κατά προσέγγιση αξία θα μένει στην Ελλάδα; Θεωρείτε πως είναι ένα δίκαιο αντάλλαγμα;

Το νέο επενδυτικό πλάνο είναι στέρεο, συγκροτημένο και έχει αναβαθμιστεί σε όλες τις επιμέρους παραμέτρους και εξασφαλίζει την υπεύθυνη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας προς όφελος του κράτους, των εργαζομένων, των τοπικών κοινοτήτων και των επενδυτών.

Με τη νέα επενδυτική συμφωνία, το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνεται το 100% των προβλεπόμενων μεταλλευτικών τελών και μάλιστα προσαυξημένο κατά 10% με τον υπολογισμό στη συνολική ποσότητα των περιεχόμενων μετάλλων και όχι στο πληρωτέο. 

Επιπλέον, κατά το στάδιο κατασκευής και λειτουργίας των μεταλλείων, το 80% του κόστους δαπανάται στη χώρα ωφελώντας τοπικούς προμηθευτές, κυβερνήσεις και γειτονικές κοινότητες. 

Η Ελλάδα κερδίζει μια σταθερή πηγή ανάπτυξης και κρατικού εισοδήματος με βιώσιμο χαρακτήρα και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ παράλληλα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να καταστεί ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, του Ηλία Μπέλλου, 7/2/2021]

Αναδημοσίευση από hellas-gold