Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Αρχαία Στάγειρα

"Η ζωή μας είναι ένα όνειρο όταν δεν σε σκοτώνει η καθημερινότητα" συνήθιζε να λέει σε ομοτράπεζους του ο μεγάλος μας δημιουργός Μάνος Χατζηδάκης. Σε μια φράση 12 λέξεων συμπυκνώνεται μια μεγάλη αλήθεια.

Μια αλήθεια που έρχεται αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα, όπως είναι αυτή που βιώνουμε ως χώρα και ως κοινωνία τα τελευταία 12 χρόνια.  

Μέσα σ’ αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά πράγματα άλλαξαν και θα αλλάξουν ακόμη πολλά περισσότερα, αφού ως φαίνεται βρισκόμαστε στο σημείο μετάβασης πριν κλειδώσει αυτό που ήδη χαρακτηρίζεται ως «νέα αρχή» ή η «μεγάλη επανεκκίνηση».

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος που δεν ζει στο Δήμο Αριστοτέλη ειδικότερα και στην ΒΑ Χαλκιδική γενικότερα και πως δένει βρε παιδιά η μεγάλη αλήθεια που έλεγε ο Μάνος Χατζηδάκης με την προκειμένη κατάσταση που ζούμε;

Κι όμως δένει, όταν ο τόπος που ζεις είναι αυτή η ανεπανάληπτη γωνιά της Ελλάδας που προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της τη δυνατότητα να ζήσουν το προσωπικό τους όνειρο όλες τις μέρες και τις εποχές του χρόνου, χωρίς να βαρεθούν στιγμή για την ζωή τους. Αρκεί βέβαια να ξέρεις τι θέλεις και τι επιζητάς…

Το μεγάλο μυστικό ευζωίας στην ΒΑ Χαλκιδική είναι κοινό μυστικό πλέον για όσους την ξέρουν καλά, είναι τα πλούσια κοιτάσματα της σε ποικίλες μορφές και είδη. Και δεν αναφερόμαστε βεβαίως μόνο στα ξακουστά κοιτάσματα της σε μέταλλα και ορυκτούς πόρους, που συνιστούν διαρκή πυλώνα ανάπτυξης και αναβάθμισης του βιοτικού και περιβαλλοντικού επιπέδου των κατοίκων της.

Υπάρχουν για παράδειγμα εκείνα τα κοιτάσματα που είναι τόση μεγάλη αφθονία που την καθιστούν χωρίς καμία αμφιβολία κοιτίδα ιστορίας, αρχαιολογίας πολιτισμού και παιδείας ως γενέτειρα του Μεγαλύτερου Επιστήμονα και Φιλοσόφου της Ανθρωπότητας, που δεν είναι άλλος από τον Αριστοτέλη τον Σταγειρίτη.

Η περιοχή και ειδικότερα ο ειδυλλιακός χώρος των Αρχαίων Σταγείρων έγινε ξανά πόλος έλξης, συνάντησης και σύνθεσης απόψεων και ιδεών Ελλήνων και ξένων πολιτικών και επιστημόνων με σημείο αναφοράς το μοναδικό όσο και οικουμενικό έργο του Μακεδόνα φιλοσόφου.

Μονή Ζυγού

Εξίσου μεγάλο κοίτασμα είναι εκείνο της Χριστιανικής Πίστης και Λατρείας  όχι μόνο για την ΒΑ Χαλκιδική αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία. Είναι το περιβόλι της Παναγίας.  Το Άγιον Όρος, η κιβωτός της Ορθοδοξίας, την οποία υπό κανονικές συνθήκες επισκέπτονταν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, από κάθε σημείο του πλανήτη για να εντρυφήσουν στα μυστικά της μοναστικής ζωής και των βιωμάτων των Αγίων της Ορθοδοξίας.

Πύργος Ουρανούπολης

Τα παραπάνω «κοιτάσματα» είναι κοιτάσματα αιώνων που αντέχουν στο χρόνο και προσδίδουν στον τόπο την αίγλη που του αρμόζει σε συνδυασμό με κάποια μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας τοπόσημα, όπως  ο Πύργος του Προσφορίου και η Μονή Ζυγού στην Ουρανούπολη, η Διώρυγα του Ξέρξη στα Ν. Ρόδα, τα Αρχαία Στάγειρα και τα Σιδηροκαύσια αλλά και περιβαλλοντικής σημασίας τοπόσημα, όπως η σπάνια αποικία ιππόκαμπου στο Στρατώνι, οι καταρράκτες της Βαρβάρας και το φυτώριο έκτασης 150 στρεμμάτων της Ολυμπιάδας με τα 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών.

Σιδηροκαύσια

Σ’ αυτά τα «κοιτάσματα», αν προστεθούν και τα άρτι εξορυχθέντα διαμάντια του εναλλακτικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο καταδυτικός, ο αλιευτικός, ο περιηγητικός, ο γαστρονομικός, ο οινικός, ο ποδηλατικός  τουρισμός, που γνωρίζουν μεγάλη άνθιση, πέρα από  τον μαζικό, τον θρησκευτικό και τον αρχαιολογικό τουρισμό, χάρη στις εργώδεις προσπάθειες επαγγελματιών της περιοχής, τότε πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί και ο πλέον αδαής, πιο μπορεί να είναι το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου και της καθημερινότητας των ανθρώπων του.

Καταρράκτες Βαρβάρας
Αποικία Ιππόκαμπου Στρατώνι

Φυτώριο Ολυμπιάδας

Ένας τόπος που αξίζει να δείς. Ένας τόπος που αξίζει να ζείς.