Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΕΡΙΟΥ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ - GAZPROM ΚΑΙ ΛΑ ΝΙΝΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Εν μέσω υψηλότατων τιμών φυσικού αερίου ξεκινά η φθινοπωρινή περίοδος, τη στιγμή που η χαμηλή στάθμη στις αποθήκες ανά την Ευρώπη προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός ψυχρού χειμώνα και πιθανών ελλείψεων.

Σύμφωνα με το Gas Infrastructure Europe, η Ε.Ε. διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 117 δις. κ.μ. αερίου συνολικά, τα οποία αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της ετήσιας κατανάλωσής της.

Τα επίπεδα αυτά υποχώρησαν το Μάρτιο στο 30%, δηλαδή 24% χαμηλότερα από ότι ένα χρόνο νωρίτερα και έπειτα ξεκίνησε η διαδικασία αναπλήρωσής τους ενόψει του επόμενου χειμώνα, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. 

Εντούτοις, αυτή τη στιγμή οι αποθήκες βρίσκονται μόλις κοντά στο 65% από 91% ένα χρόνο πριν. Όσον αφορά τις γειτονικές μας χώρες, στην Ιταλία η κατάσταση είναι καλύτερη με πληρότητα 81%, ενώ στη Βουλγαρία φτάνει μόλις το 56% και στη Ρουμανία το 59%, σύμφωνα με το KYOS.

Όλα αυτά ενώ ο χρόνος λιγοστεύει καθώς μπαίνουμε πλέον στο φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική Gazprom έχει επιλέξει τελευταία να μειώσει δραστικά τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, πράξη η οποία θεωρείται ότι έχει πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, η Gazprom έχει δηλώσει ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα είναι έτοιμος στα τέλη αυτού του έτους και θέλει έτσι να στείλει ένα μήνυμα για τη σημασία του νέου αυτού έργου, αλλά και για την εξάρτηση που συνεχίζει να έχει η Ευρώπη από τη Ρωσία, ιδίως από τη στιγμή που τα φορτία LNG προτιμούν τα λιμάνια της ανατολής.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στην πρόγνωση του καιρού για το φθινόπωρο και το χειμώνα, καθώς επηρεάζει άμεσα τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Οι μετεωρολόγοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε μια σαφή εικόνα, πάντως συμφωνούν ότι και φέτος θα κυριαρχήσει το κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο συνήθως σημαίνει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου η νεώτερη έκθεση του ENTSO-G με τις εκτιμήσεις του για τη φετινή χειμερινή περίοδο και την αγορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Αναδημοσίευση από energypress.gr