Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ο ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟΠΟΣΗΜΟ!

Όσοι επισκέπτες της ΒΑ Χαλκιδικής θα διέρχονται από εδώ και στο εξής μέσα από το Στρατώνι δεν γίνεται να μην σταματήσουν για να χαζέψουν στην κυριολεξία τον καταπληκτικό μεταλλικό ιππόκαμπο που δεσπόζει εδώ και λίγα 24ωρα μερικά μόλις μέτρα μετά την κεντρική είσοδο του οικισμού.

Πρόκειται για ένα έργο τέχνης στην κυριολεξία, το οποίο φιλοτέχνησε από αγάπη και μεράκι για τον τόπο του ο κ. Ανέστης Χρηστάνης. Ο κάτοικος του Στρατωνίου με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να τοποθετήσει ένα ακόμη λιθαράκι στην ανάδειξη της σπάνιας όσο και εμβληματικής αποικίας ιππόκαμπου που βρίσκεται στον βυθό της παραλίας του οικισμού. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως  το υλικό κατασκευής του ιππόκαμπου, που δεν είναι άλλο από το μέταλλο παραπέμπει και στην μακραίωνη μεταλλευτική παράδοση της περιοχής που ξεπερνάει τα 2.500 χρόνια ιστορίας και παράλληλης συμβολής στην πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η αποικία Ιππόκαμπου ανακαλύφθηκε το 2007 και έκτοτε έχει συμβάλλει  στην εδραίωση της κουλτούρας και της αύξησης της επισκεψιμότητας του καταδυτικού τουρισμού, ως μια από τις πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η ευρύτερη Ανατολική Χαλκιδική σε κάθε επισκέπτη της.    

Είναι αλήθεια πως η βιοποικιλότητα της ΒΑ Χαλκιδικής είναι εξαιρετική και ενυπάρχει σε απόλυτη αρμονία με την αναγέννηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Απόδειξη όλης αυτής της κατάστασης η ευμεγέθης αποικία ιππόκαμπου στην σκάλα φόρτωσης μεταλλευμάτων στο Στρατώνι, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες φυτών και ανθέων της Ευρώπης, που δεν είναι άλλη από το φυτώριο που βρίσκεται δίπλα από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, σε μια αποκατεστημένη έκταση 150 στρεμμάτων, όπου καλλιεργείται πάνω από 1 εκατομμύριο ρίζες ενδημικών φυτών.