Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΥΠΕΝ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ - ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΚΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Στην οικονομική ανακούφιση καταναλωτών ενέργειας που δεν δικαιούνται των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Κώστας Σκρέκας περιλαμβάνει ένα "πακέτο" αναστολών πληρωμών χρεώσεων για τους επίμαχους χειμερινούς μήνες της ενεργειακής κρίσης αλλά και διευκολύνσεων καταβολής τους σε δεύτερο χρονικό στάδιο.Η καινούρια ρύθμιση που αποκαλύπτεται μέσα από τη νομοθετική ρύθμιση αφορά τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Για αυτούς προβλέπεται η αναστολή των χρεώσεων χρήσης ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τα αντίστοιχα ποσά καλούνται οι προμηθευτές να τα επιμερίσουν σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο του 2022.

Αντίστοιχη διευκόλυνση, αν και προμηθευτές φυσικού αερίου εκφέρουν διαφορετική άποψη ως προς αυτόν τον χαρακτηρισμό, προβλέπεται και για τους παρόχους φυσικού αερίου. Για την ακρίβεια η διάταξη αναφέρει ότι οι τελευταίοι θα μπορούν να καταβάλλουν στους Διαχειριστές Δικτύου σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις προαναφερόμενες χρεώσεις που δεν θα πληρώσουν οι οικιακοί πελάτες. Οι δόσεις ξεκινούν από τον Μάρτιο του 2022. Για το λόγο αυτό και μιλούν για πιέσεις στη ρευστότητα τους.

Οι ΥΚΩ της βιομηχανίας

Την ίδια στιγμή χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στα μέτρα για την πεντάμηνη αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ σε βιομηχανίες και αγρότες είπε ότι «σήμερα ο λογαριασμός τους είναι πλεονασματικός». Εκτιμά ότι τα πλεονάσματα για φέτος και για το 2022 λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης θα αρκέσουν ώστε να μη χρεωθούν τα 50 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, αλλά «η κυβέρνηση θα το πράξει όταν αποδειχθεί και στην πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επέκταση στις αγροτικές επιχειρήσεις

Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Κώστας Σκρέκας εκτός από τους οικιακούς πελάτες φυσικού αερίου αφορά και τις εξαγγελίες που είχε κάνει για τη διευκόλυνση των βιομηχανιών αλλά και την επέκταση των μέτρων και για αγροτικές επιχειρήσεις μέσης τάσης.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

· Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.

· Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

· Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.

· Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

· Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

· Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Αναδημοσίευση από energypress.gr