Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Σ' ανάρτηση του στην προσωπική σελίδα του στο facebook o πρόεδρος της κοινότητας της Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης στις 20 Ιανουαρίου ευχαριστούσε την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για την συμβολή της στον καθαρισμό της παραλίας του οικισμού από σκουπίδια κι άλλα φερτά υλικά.

Το δημόσιο ευχαριστώ του προέδρου της Ολυμπιάδας, ίσως αδυνατεί να αποδώσει εξ ολοκλήρου την μεγάλη εικόνα της ευγνωμοσύνης που αισθάνθηκε μέσα απ’ αυτή την κατά τ’ άλλα μικρού βεληνεκούς δράση της εταιρείας.

Στην απλή όσο και πολύ αληθινή γλώσσα των αριθμών, η υπεραξία αυτής της δράσης υπερβαίνει κατά πολύ τα 200 ευρώ που μπορεί να κόστισε χονδρικά στην εταιρεία το grader και ο χειριστής του για τον καθαρισμό της παραλίας της Ολυμπιάδας και αυτό γιατί:

Κερδήθηκε πολύ σημαντικός χρόνος σε σχέση με εκείνον που θα απαιτούνταν, αν το έργο το αναλάμβανε ο δήμος σ’  ότι αφορά την έγκριση, την υλοποίηση του, αλλά και για την πληρωμή του εργολήπτη, που στην καλύτερη περίπτωση ακόμη και για ένα μικρό ποσό όπως αυτό υπερβαίνει του 6 μήνες, λόγω της χρονοβόρας ελληνικής γραφειοκρατίας που φρενάρει ακόμη και σήμερα την ανάπτυξη του κράτους.

Αυτός ο χρόνος αθροιστικά και σε συνδυασμό και με άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ολυμπιάδα, όπως για παράδειγμα, η ανακαίνιση του Γραφείου της Κοινότητας, με τα έξοδα να τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Ελληνικός Χρυσός προσφέρει στην τοπική αρχή σε καιρούς ακινησίας και συντήρησης λόγω της τρομερής έκρηξης της ακρίβειας που βιώνουμε, την πολυπόθητη κινητικότητα που απαιτείται για να κερδίσει τα στοιχήματα που έχει θέσει μέσω των προγραμματικών εξαγγελιών της για την περίφημη μάχη της βελτίωσης καθημερινότητας των δημοτών. 

Ουδείς αμφιβάλει, πως η κατασκευή μιας υπέργειας γέφυρας εν είδος Εθνικής Οδού διπλής κατεύθυνσης, που θα συνέδεε για παράδειγμα την Θεσσαλονίκη με την Ουρανούπολη, σε συνέχεια του εξαγγελθέντος έργου “flyover” στη «Νύμφη του Θερμαϊκού»,  θα ήταν το σημαντικότερο δημόσιο έργο που θα μπορούσε να γίνει στην Βόρεια Ελλάδα μετά την Εγνατία Οδό. Τα οφέλη μιας τέτοιας εμβέλειας κατασκευής είναι απολύτως εύληπτα και δεν χρειάζεται να αναλυθούν περαιτέρω.

Δυστυχώς όμως η χρονική περίοδος που βρισκόμαστε δεν επιτρέπει, τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε και το ηχηρότατο καμπανάκι που χτύπησε πρόσφατα ο πρόεδρος των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καιτετζίδης, σύμφωνα με τον οποίο η κλιμακούμενη ακρίβεια στα δομικά υλικά έχει βάλει στην κατάψυξη τα δημόσια έργα των ΟΤΑ ακόμη και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Τελικά, στην παρούσα συγκυρία τα «μικρά έργα» αποδεικνύονται τα πιο μείζονα και τα πλέον σημαντικά όταν μπορούν ολοκληρώνονται και παραδίδονται στην ώρα τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Εδώ είναι το σημείο που η συμβολή της Ελληνικός Χρυσός κάνει και την ειδοποιό διαφορά, κάτι που αποδεικνύεται και μέσω των αριθμών που έδωσε στην δημοσιότητα η ίδια στην Έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και ο Δήμος Αριστοτέλη στον απολογισμό της περασμένης διετίας. 

Πριν αναφερθούμε εκτενώς στα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς αξίζει να αναφερθεί ένας αριθμός. 24 εκατ. ευρώ. Είναι τα χρήματα που έχουν δοθεί από την μητρική Eldorado Gold από το 2012 μέχρι σήμερα για έργα και ενισχύσεις που αφορούν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Στιγμιότυπο από τα έργα αποκατάστασης της επαρχιακής οδού Ολυμπιάδας -Βαρβάρας

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν και η καλύτερη για τα οικονομικά της εταιρείας. Κι όμως και μέσα σ’ αυτή την δύσκολη χρονιά έγινε εκ νέου ορατή η κοινωνική ευαισθησία της με περισσότερα από 20 έργα και 50 δράσεις που κόστισαν το 6% των καθαρών κερδών της και μεταφράζεται σ’ ένα ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Μέσα σ’ αυτόν τον πανδημικό χρόνο (να μην το ξεχνάμε) σε συνεργασία πάντα  με την Δημοτική Αρχή κορωνίδα αναφορικά με τα έργα υποδομής στα οποία διατέθηκαν κονδύλια ύψους 600.000 ευρώ, ήταν η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του καταστρεμμένου οδικού δικτύου, που συνδέει την Ολυμπιάδα με την Βαρβάρα από τις θεομηνίες του Νοεμβρίου του 2020 και κόστισε 320.000 ευρώ.

Ένας δρόμος βουτηγμένος στην κυριολεξία μέσα στο πράσινο της ανεπανάληπτης φύσης της ΒΑ Χαλκιδικής  και πολύ σημαντικός για την μεταφορική επικοινωνία των κατοίκων της περιοχής και ο οποίος θα ήταν απροσπέλαστος μέχρι και σήμερα αν δεν αναλάμβανε δράση με χρήματα, τεχνικά συνεργεία και μηχνήματα η Ελληνικός Χρυσός. 

Όχι γιατί δεν είχε την βούληση ο Δήμος Αριστοτέλη, αλλά γιατί ακόμη κι αυτά τα έργα που αφορούν επούλωση παλαιών και πρόσφατων ζημιών στην ελληνική πραγματικότητα απαιτείται απροσδιόριστος χρόνος ωρίμανσης. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τεράστιας κοινωνικής και εκπαιδευτικής σημασίας από μέρους της εταιρείας ήταν και η ανάληψη της ευθύνης ανακαίνισης 7 σχολείων του Δήμου Αριστοτέλη (Δημοτικό και Γυμνάσιο Στρατωνίου, Δημοτικό Σχολείο Στρατονίκης, Παλαιοχωρίου, Αρναίας, Νηπιαγωγείο και Λύκειο Αρναίας) ενώ με έξοδα της  εγκατέστησε σύστημα φίλτρανσης νερού και στα 38 σχολεία της Δημοτικής επικράτειας. 

Ένα έργο συνολικής αξίας 180.000 ευρώ που αλλάζει προς το καλύτερο την απαιτητική καθημερινότητα των παιδιών έτσι ώστε να δώσουν βάρος και μόνο στην βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων τους.

Ανάλογης σημασίας και εκπαιδευτικής ποιότητας είναι το πρόγραμμα ρομποτικής & STEAM για τους μαθητές της περιοχής, για 4η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τον φορέα Eduact, μία χορηγία ύψους 80.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές τις δεξιότητες που απαιτούνται με βάση τις συνεχείς εξελίξεις που σημειώνονται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.


 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παράδοση ιατρικού εξοπλισμού σε δομή του Ε.Σ.Υ

Στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ελληνικός Χρυσός δεν άφησε μόνη της την ελληνική κοινωνία, αλλά και το ΕΣΥ, χωρίς την έμπρακτη στήριξη της πολύπαθης πρωτοβάθμιας υγείας.

Ξέχωρα από το Έκτακτο Πρόγραμμα Αρωγής του ΕΣΥ ύψους 200.000 ευρώ, που βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2020, μέσα στο 2021 υπήρξαν κάποιες εξαιρετικά σημαντικές δράσεις όπως:

  • η εκ βάθρων ανακαίνιση και επάνδρωση των Κοινοτικών Ιατρείων της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου ύψους 50.000 ευρώ.
  •  η δωρεά και η συντήρηση τεσσάρων ηλεκτροκίνητων καθισμάτων διακομιδής ασθενών με ερπύστριες στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
  •  η δωρεά και η συντήρηση ενός οχήματος VOLKSWAGEN προς το Νοσοκομείο Πολυγύρου.
  •  η κάλυψη του συνολικού κόστους των τελών κυκλοφορίας 127 οχημάτων του φιλανθρωπικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Μέσα στο 2021, η Ελληνικός Χρυσός ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του κολοσσιαίου προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης που εκπονεί από το 2012 σε μια έκταση 300.000 τετραγωνικών μέτρων γης. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία της Ολυμπιάδας έναν νέο χώρο έκτασης 32 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών.

Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός δώρισε ένα τελευταίας γενιάς απορριμματοφόρο αξίας 250.000 ευρώ στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας έξοδα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, ενώ δεν λησμόνησε και τα αδέσποτα ζώα δωρίζοντας στο Δήμο όχημα αξίας 20.000 ευρώ για την ασφαλή περισυλλογή τους.

Επιπροσθέτως, για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, η Ελληνικός Χρυσός συνεργάστηκε για 7η συνεχή χρονιά με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια πυροπροστασία των δασών της Κεντρικής Μακεδονίας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στους πυροπαθείς της Αττικής, με συνολική στήριξη ύψους 30.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2047

Όλα τα παραπάνω έργα και παρεμβάσεις έγιναν από την Ελληνικός Χρυσός χωρίς να έχει αρχίσει το πρόγραμμα ΕΚΕ που προβλέπεται μέσα από τη νέα επενδυτική συμφωνία πολιτείας – εταιρείας ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια. Μάλιστα, τα 15 εκατομμύρια ευρώ είναι προγραμματισμένο να δοθούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.

Αν μη τι άλλο, μια εμπράγματη συμπεριφορά άκρως δηλωτική των συνολικών προθέσεων της εταιρείας απέναντι στην τοπική κοινωνία και τις αρχές του τόπου.   

Ήδη βρίσκονται στα χέρια της Δημοτικής Αρχής από τα τέλη της περασμένης χρονιάς οι μελέτες της εταιρείας που αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αρχιτεκτονική ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Στρατωνίου, ενώ όλα δείχνουν πως στον οικισμό – καρδιά της μεταλλευτικής δραστηριότητας μέχρι το προσεχές φθινόπωρο  και εκτός άλλων σοβαρών απροόπτων, θα έχει τεθεί σε λειτουργία μετά από 3 δεκαετίες απραξίας η σχολή μαθητείας ΟΑΕΔ, με τα έξοδα ανακαίνισης να ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Ελληνικός Χρυσός.

Είναι μεγάλη ευλογία όλα αυτά που διαδραματίζονται στον Δήμο Αριστοτέλη τα τελευταία χρόνια. Συνιστούν μια άνευ προηγουμένου ευτυχή όσο και ιστορική συγκυρία, καθώς δήμος, κοινωνία και άλλες εταιρείες μαζί με την Ελληνικός Χρυσός ενώνουν δυνάμεις, σχέδια και οράματα για το κοινό καλό, την πρόοδο και την συγκροτημένη ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής.

Σε μια μεταβατική περίοδο μεγάλων αλλαγών και προοπτικών είναι τεράστιας σημασίας υπόθεση για μια τοπική κοινωνία, όπως της ΒΑ Χαλκιδικής να μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά χάρη σε σοβαρούς και φερέγγυους κοινωνικούς εταίρους, που δεν την άφησαν ποτέ μόνη της στα δύσκολα.