Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ: "ΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ EAST MED"

Μη οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά κοστοβόρα θεωρεί η Ουάσιγκτον, την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.

Σε non paper έγγραφο του State Department προς τα Υπουργεία εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω Κρήτης, δεν συνάδει ούτε με τους στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να το στηρίξει.

Μάλιστα, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζει ότι η θέση του δεν είναι απότοκο πολιτικών ή γεωπολιτικών κινήτρων και ούτε θα πρέπει να εκληφθεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ως αποτέλεσμα των τουρκικών πιέσεων και απειλών.

Η αμερικανική πλευρά προτρέπει τις τρεις χώρες να επικεντρωθούν σε άλλα έργα, όπως για παράδειγμα την προώθηση και υλοποίηση του EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Επίσης, στην επιστολή καταδικάζονται οι πρόσφατες πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας που είχαν στόχο την παρεμπόδιση των εργασιών του ερευνητικού Nautical Geo. Σύμφωνα με πληροφορίες το State Department, χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες ως απαράδεκτες οι οποίες αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Οι μελέτες για τις τεχνικές προδιαγραφές και την οικονομική βιωσιμότητα, οι οποίες χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται. Οι τελικές αποφάσεις οι οποίες θα κρίνουν τελεσίδικα τις προοπτικές υλοποίησης του έργου αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Αναδημοσίευση από ant1.com.cy