Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

Σε συμφωνία να πέσουν οι τόνοι και να υιοθετηθούν μια σειρά από βήματα, ικανά να βάλουν τις βάσεις για μία πιο ήρεμη εποχή στις σχέσεις των δύο χώρων, φαίνεται ότι κατέληξαν οι Κυρ. Μητσοτάκης και Ταγιπ Ερντογάν κατά την δίωρη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε πραγματική πρόοδος στα καυτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, ο Τ. Ερντογάν, είπε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, πως διατηρεί την πεποίθησή του ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέσα από ειλικρινή διάλογο σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι έθεσε όλα τα παραπάνω θέματα, με βάση την γνωστή τουρκική οπτική και επιχειρηματολογία. Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν προσδοκίες για αλλαγή στάσης εκ μέρους της Άγκυρας, είναι σημαντικό, όπως μεταφέρει και η ελληνική πλευρά, ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων μηνών. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να βάλει θεμέλιο για μία πιο ήρεμη εποχή στη σχέση των δύο χωρών, μέσα από καλύτερη επικοινωνία, ανοιχτούς διαύλους σε όλα τα επίπεδα και στην λογική ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος να πέσουν οι τόνοι.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον η Τουρκία υιοθετήσει στην πράξη μια πολιτική χαμηλότερων τόνων, συμφωνήθηκαν κάποια σημαντικά βήματα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο να διεξαχθεί στην Άγκυρα συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και εφόσον φτάσουμε εως εκεί, τότε θα μπορούσε το φθινόπωρο να διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδα Τουρκίας (ΑΣΣ).

Στις δύο ώρες, η συζήτηση ξεκίνησε από το ουκρανικό, έγινε στην βάση ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και επεκτάθηκε στα προβλήματα που αναδύονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναδημοσίευση από:liberal.gr