Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΣΝΑΜΠΕΛ (ΕΚΤ): Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ "ΠΡΑΣΙΝΟ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ"

Την ώρα που το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωση ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ισαμπέλ Σνάμπελ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζει πως η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί λόγω της ενεργειακής μετάβασης που προωθεί η ΕΕ.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ πως οι αυξημένες τιμές (για τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 5,9%, ιστορικό υψηλό) θα συνεχίζουν την άνοδο τους καθώς η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί μια μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις που είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα σοκ στην προσφορά, τάση που συνήθως οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού.

Η κ. Σνάμπελ μίλησε για ένα τρίπτυχο των νέων προκλήσεων για τα δημοσιονομικά της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση.

  • Τον πληθωρισμό της κλιματικής αλλαγής (climateflation), καθώς η αύξηση των τιμών τροφίμων που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές οφείλεται στις απότομες αλλαγές της κλιματικής αλλαγής, με φαινόμενα όπως ξηρασία και πλημμύρες που δεν υπήρχαν τόσο έντονα στο παρελθόν.
  • Τον πληθωρισμό των ορυκτών καυσίμων (fossilflation), με το 50% της αύξησης του πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να οφείλεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
  • Τον πράσινο πληθωρισμό (greenflation), καθώς την ώρα που πολλές εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στη λειτουργία τους, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες μετάλλων όπως το λίθιο, ο χαλκός και το κοβάλτιο, ιδιαίτερα για τη μεταβατική περίοδο που βρισκόμαστε τώρα.

Αναδημοσίευση από insider.gr