Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

FLAIM TRAINER: ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

«Είναι το πιο εξελιγμένο εκπαιδευτικό σύστημα προσομοίωσης εκτάκτων καταστάσεων. Σ’ αυτό το σύστημα εκπαιδεύονται πλέον οι διασώστες μας». Μανώλης Δάφτσης Διευθυντής Υγιεινής Ασφάλειας και Εκπαίδευσης Ελληνικός Χρυσός

Μια ακόμη πανελλαδική πρωτιά για την ΒΑ Χαλκιδική σε επίπεδο ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όπως αποτυπώνεται σε βίντεο (δείτε ΕΔΩ) που έδωσε στην δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η “Ελληνικός Χρυσός”.

Το πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης “FLAIM TRAINER”, με τη χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), επιτρέπει μέσω διαφορετικών σεναρίων στον εκπαιδευόμενο να αξιολογεί σε άκρως ρεαλιστικές συνθήκες, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί, με κυρίαρχη επιδίωξη την ασφαλή προετοιμασία του για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ίδιος και η ομάδα του, κατά τη διάρκεια διαχείρισης μιας ξαφνικής πυρκαγιάς στους χώρους εργασίας στην επιφάνεια, αλλά και στα υπόγεια.

Στο πυρήνα αυτής της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας βρίσκεται αφενός η ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους ανθρώπους, όσο και της ευρύτερης διασφάλισης των φυσικών πόρων της περιοχής, που αμφότεροι συνυπάρχουν, σε μια αρμονική συνύπαρξη μιας άκρως απαιτητικής ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως αυτή που ασκείται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με τα δασικά τμήματα που την περιβάλλουν και συγκροτούν μαζί με τους γύρω οικισμούς,  έναν ενιαίο χώρο που χρήζει ύψιστης προφύλαξης και προστασίας.

Είναι αξιοσημείωτο, πως το πρόγραμμα “FLAIM TRAINER” λειτουργεί συμπληρωματικά στην πρακτική εκπαίδευση των εργαζομένων, μέσω ελεγχόμενων και οριοθετημένων ασκήσεων ετοιμότητας αντιμετώπισης πυρκαγιών, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την εξάλειψη ατυχημάτων κατά την εξέλιξη των εκπαιδευτικών σεναρίων, την αποφυγή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τις εκπομπές άνθρακα, τη μείωση κατανάλωσης νερού, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επικινδυνότητα πραγματικών περιστατικών, αλλά και την μείωση του κόστους εκπαίδευσης.


Στο εν λόγω πρόγραμμα έχει ήδη εκπαιδευτεί το 81,3 % των μελών των σωστικών συνεργείων και των ομάδων πυρασφάλειας της “Ελληνικός Χρυσός”, ενώ στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία πυραγοί και πυροσβέστες των Πυροσβεστικών Σωμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως τα μέλη των σωστικών συνεργείων και των ομάδων πυρασφάλειας της “Ελληνικός Χρυσός”, έχουν ως αποκλειστικό πεδίο δράσης μόνο τις εντός των μεταλλείων εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα στα υπόγεια, όπου ακόμη και η πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ δε δύνανται να συνδράμουν σε περίπτωση συμβάντος, καθώς το πεδίο ευθύνης των τελευταίων περιορίζεται στην επιφάνεια.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελληνικός Χρυσός με εξίσου στοχευμένες δράσεις, επιχειρεί να εμπεδώσει το αίσθημα της πυρασφάλειας και της αντίστοιχης προστασίας, σε ολόκληρο το φάσμα της  τοπικής κοινωνίας. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Τοποθέτηση Οικίσκου Ουρανούπολης:  Είναι ο δεύτερος οικίσκος που τοποθετείται εντός του Δήμου Αριστοτέλη για την φιλοξενία του εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογη δωρεά έχει ολοκληρωθεί και  στην περιοχή της Ολυμπιάδας για τους ίδιους σκοπούς.

Δωρεά οχήματος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιερισσού: για την ενίσχυση των εποχούμενων περιπολιών και επεμβάσεων στην περιοχή του Αγίου Όρους, μια επένδυση συνολικής αξίας 30.000€.

Δωρεά 94 επίσωτρων ελαστικών για τον στόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: για την στήριξη του πολύτιμου έργου της ενόψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου συνολικής αξίας 10.000€.

Συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης: μετράει ήδη 7 χρόνια πτήσεων στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών με επιχορήγηση άνω των 10.000€ ετησίως.

Χρηματοδότηση έργων Πυροπροστασίας και διάνοιξης δασικών δρόμων: στενή συνεργασία με το τοπικό Δασαρχείο Αρναίας, με χορήγηση ποσού πάνω από 60.000€ ετησίως.

Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη από κάθε άποψη εξαιτίας των πολλών μορφών κρίσεων που έχουν προκύψει σε παγκόσμιο επίπεδο και οι επιπτώσεις του δεν γίνεται να αφήσουν ανεπηρέαστη και την χώρα μας.

Όμως η Ελληνικός Χρυσός παραμένει ένας αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος για την περιοχή μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για να έχει άμεση και διαρκή γνώση των αναγκών που εμφανίζονται για την τοπική κοινωνία με στόχο να τις καλύψει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως μεγάλη προοπτική και αισιοδοξία για την ΒΑ Χαλκιδική δίνει ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης που έχει ανακοινώσει η εταιρεία με ένα από τα ορόσημα του η διάθεση 70 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις με στόχο την κοινωνική ευημερία συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εμβληματικών έργων στην περιοχή.