Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΑΛΩΝΙ" ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ "ΚΟΥΤΣΜΑΝΟ" ΚΑΙ ΤΟΥ "ΧΑΛΚΟΥ Τ' ΑΛΩΝΙ"

Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αριστοτέλη, μετά από δυο χρόνια αποχής λόγω πανδημίας, η αναβίωση των εθίμων της περιόδου του Πάσχα και ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και τιμή των αγώνων και θυσιών του λαού της ανατολικής Χαλκιδικής, για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό.

Στην Αρναία ο «Κούτσμανος» αναβίωσε από άνδρες με παραδοσιακές στολές που συγκεντρώθηκαν έφιπποι και οπλισμένοι στην πλατεία του χωριού για να φτάσουν τραγουδώντας  μέχρι το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία,  όπου στήθηκε ο χορός «Κούτσμανος», υπό τους ήχους του ομώνυμου ιστορικού τραγουδιού και διαγωνισμός σκοποβολής σε προκαθορισμένο πεδίο, ενώ ακολούθησε η «Σουσαρίτσα», ο διαγωνισμός πετάγματος κόκκινων αυγών.

Στο Παλαιοχώρι μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ και τη λιτανεία των εικόνων προς τον Ιερό Ναό Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, στο προαύλιο του πρώτου αναβίωσε «του χαλκού τ` αλώνι» με τον αργό χορό που συμβολίζει τα βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο και το τραγούδι, γεμάτο υπονοούμενα για τη Λευτεριά, που έλεγε όσα δεν μπορούσαν να διατρανωθούν παρουσία των Τούρκων.

Η επιστροφή των εθίμων κορυφώθηκε στην έδρα του Δήμου, Ιερισσό και στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι» με επίκεντρο του δρώμενου τον αργόσυρτο χορό ανδρών και γυναικών που περνούν χορεύοντας και τραγουδώντας κάτω από σπαθιά, τιμώντας τη μνήμη της θυσίας 400 Ιερισσιωτών, με την οποία πληρώθηκε ο ύστατος φόρος αίματος της Χαλκιδικής, για την επανάσταση του 1821 στην περιοχή.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, το σύνολο των αυτοδιοικητικων, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε:

«Είναι πραγματικά αναζωογονητικό μετά από δύο χρόνια, που δεν ξεχάσαμε, αλλά αναγκαστήκαμε να απέχουμε από έθιμα και εκδηλώσεις που αποτελούν την ψυχή της ταυτότητάς μας, να βρισκόμαστε ξανά όλοι μαζί στους τόπους και στα δρώμενα που συμβολίζουν τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για την δική μας ελευθερία, στην Ιερισσό, στην Αρναία, στο Παλαιοχώρι και σε όλες τις κοινότητες του Δήμου μας.

Την κοινή πεποίθηση όλων μας για όσα τα έθιμα αυτά μας διδάσκουν και συμβολίζουν, άλλωστε, αντικατοπτρίζει και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση και αναβάθμιση του ιστορικού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου στο Μαύρο Αλώνι.

Η σχετική πρόταση που υποβάλαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, ήδη εγκρίθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, ώστε να τιμηθεί ακόμα περισσότερο, στην πράξη, η ιερότητα του χώρου και η μνήμη της ιστορικής θυσίας.»