Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

ΕΕ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ "ΜΠΛΟΚΟ" ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Οι χώρες μέλη της ΕΕ  ενέκριναν την πέμπτη μεγάλη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Επιτροπή της ΕΕ είχε προτείνει απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, ξύλου και βότκας καθώς και άλλες κυρώσεις.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα οι απαραίτητες νομικές πράξεις πρέπει να εγκριθούν γραπτώς και να δημοσιοποιηθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα επίσημα βήματα αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρωί της Παρασκευής

Προηγουμένως είχαν καταγραφεί πάντως κάποιες  διαφωνίες  για τα μέτρα. Η Πολωνία ήταν αντίθετη στην αύξηση της προθεσμίας για τον τερματισμό των εισαγωγών άνθρακα σε τέσσερις μήνες - αντί της τρίμηνης μεταβατικής περιόδου που είχε προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα και η Μάλτα δεν ήθελαν επίσης να είναι τόσο αυστηρές οι διατάξεις σχετικά με το κλείσιμο των λιμανιών, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπεται στα ρωσικά πλοία να εισέρχονται στα λιμάνια της ΕΕ - με εξαίρεση τις παραδόσεις τροφίμων, βοήθειας και ενέργειας.

Οι νέες κυρώσεις θα αυξήσουν επιπλέον την οικονομική πίεση στη Μόσχα.Το εμπάργκο άνθρακα θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια εσόδων έως και τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Ρωσία. 

 Αναλυτικότερα, το 5ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

Κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

 -Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών.

-Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.

-Εμπάργκο όπλων στη Ρωσία.

-Απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξίας 10 δισ. ευρώ

-Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αξίας 5,5 δισ. ευρώ: πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά.

-Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία.

-Απαγόρευση των οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr