Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

Η Νορβηγία αυξάνει τον φόρο περιουσίας και μειώνει την απαλλαγή από τον φόρο επί των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες από το ταμείο περιουσίας και να αποτρέψει την υπερθέρμανση της οικονομίας, γράφει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η νορβηγική κυβέρνηση συνασπισμού προτείνει την αύξηση του συντελεστή φόρου περιουσίας για μετοχικές εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια και τράπεζες από 0,15% στο 0,25% από φέτος, καταργώντας σταδιακά την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2023. Η φοροαπαλλαγή θα αντικατασταθεί από επιδότηση για αγορές ηλεκτρικών οχημάτων έως και 500.000 κορόνες (50.700 δολάρια).

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσους θέλουν να αγοράσουν ένα κανονικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά δεν είναι δουλειά των πολλών να χρηματοδοτούν την αγορά ακριβών και πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων για όσους μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Trygve Slagsvold Vedum.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που προτείνει ένα -όπως αποκαλείται- διαρθρωτικό «μη πετρελαϊκό» δημοσιονομικό έλλειμμα 352 δισ. κορόνες φέτος, περίπου το 2,9% του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας, μειωμένο κατά 2 δισ. σε σχέση με πέρυσι.

Η κυβέρνηση στοχεύει να εξισορροπήσει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά με χαμηλότερες δαπάνες προς την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Πηγή: euro2day.gr