Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 1 ΣΤΙΣ 5 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Το υψηλό κόστος ενέργειας και υλικών καθώς και οι οικονομικές αβεβαιότητες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών ειδών. Μία στις πέντε επιχειρήσεις του κλάδου βλέπει την ύπαρξή της σε κίνδυνο λόγω του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τις επιχειρήσεις της ένωσης εργοδοτών Gesamtmetall, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της Deutsche Presse-Agentur.

"Οι αυξήσεις του κόστους πλήττουν μαζικά τις εταιρείες", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gesamtmetall Oliver Zander. "Αυτές είναι φυσικά οι επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, των τιμών των υλικών κ.ο.κ. Αυτό τρώει." Σύμφωνα με την έκθεση, το 80% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι επηρεάζονται "σε σημαντικό βαθμό" από το υψηλό κόστος.

Σχεδόν το 1/3 των επιχειρήσεων δήλωσε επίσης ότι έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ή ότι θα χρειαστεί να το πράξει κατά το τρέχον έτος. "Αυτό σχετίζεται με τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τη συμφόρηση στα παγκόσμια λιμάνια", δήλωσε ο Ζάντερ. Η έλλειψη ημιαγωγών, για παράδειγμα, εξακολουθεί να επηρεάζει την παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία. Υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών και πρωτογενών προϊόντων.

Ο Ζάντερ προειδοποίησε και πάλι κατά του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να φοβόμαστε τεράστιες απώλειες στην παραγωγή. Σχεδόν κάθε τέταρτη εταιρεία αναμένει πλήρη παύση της παραγωγής σε περίπτωση παγώματος του φυσικού αερίου. "Αυτό θα επηρέαζε 300.000 εργαζόμενους μόνο στις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα", δήλωσε ο Ζάντερ.

Οι κρίσιμες υποδομές, για τις οποίες παράγουν περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, θα επηρεαστούν επίσης δυνητικά. Πρόκειται για προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας, καθώς και για προϊόντα που προορίζονται για τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών ή για τις υποδομές μεταφορών. "Κάποια στιγμή, οι στάσεις παραγωγής θα έχουν αντίκτυπο και εκεί", δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης.

Οι αναγκαίες επενδύσεις δεν υλοποιούνται

Σύμφωνα με την έρευνα, λόγω του υψηλού κόστους, πάνω από το 55% των εταιρειών αναβάλλουν ή καθυστερούν τις επερχόμενες επενδύσεις. "Αυτό είναι δύσκολο, διότι αν παραλείψετε τις επενδύσεις, η αύξηση της παραγωγής είναι χαμηλότερη αργότερα", δήλωσε ο Ζάντερ. "Όλες οι εταιρείες αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό απαιτεί υψηλές επενδύσεις. Αν τα χρήματα γι' αυτό δεν μπορούν πλέον να κερδηθούν, αυτό αποτελεί μειονέκτημα για ολόκληρη τη χώρα μακροπρόθεσμα".

Πολλές εταιρείες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στο τεταμένο οικονομικό περιβάλλον: περισσότερες από τις μισές προσπαθούν να διευρύνουν τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού. Σε μικρότερο βαθμό (14%), μεταφέρουν επίσης την παραγωγή τους πίσω στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κάθε πέμπτη εταιρεία δήλωσε ότι μειώνει το προσωπικό της.

Πηγή: capital.gr