Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΠΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΜΕΓ. ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΙΣΣΟ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ “ANTI - GOLD”

H 3η μέρα διαβούλευσης της ΜΠΚΕ της Ελληνικός Χρυσός που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στην Ιερισσό ματαιώθηκε. Μια μικρή ομάδα ατόμων που τάσσονται κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική, δεν επέτρεψαν την είσοδο στο «Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο» σε στελέχη της εταιρείας και σε μεμονωμένους πολίτες και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας να λάβουν μέρος στην προγραμματισμένη διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης.

Με την ενέργεια τους αυτή, για πολλοστή φορά μια μικρή μειοψηφία δεν αφήνει να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας της Ιερισσού, ακόμα και αν αυτή είναι ενάντια στη διαδικασία εξόρυξης, καθώς και να τεθούν επι τάπητος τα όποια ζητήματα γεννιούνται ως απορίες και προβληματισμοί σε φορείς και απλούς πολίτες αναφορικά με τη νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Είναι ξεκάθαρο από παλιά, πως αυτοί που καπελώνουν την τοπική κοινωνία δεν έχουν αποκλειστικά περιβαλλοντικές ανησυχίες. Αν είχαν θα τις έθεταν δημόσια απέναντι στους εκπροσώπους της εταιρείας και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που θα επέτρεπε και στους απλούς πολίτες να ακούσουν και να βγάλουν και εκείνοι τα δικά τους συμπεράσματα.

Έτσι όμως δεν χτυπιέται η επένδυση, αλλά η ίδια η δημοκρατία, καθώς μέσα από τον ειλικρινή και επίπονο διάλογο προκύπτουν ΠΑΝΤΑ, όχι μόνο οι λύσεις, αλλά και οι αιτίες που οδηγούν τις κοινωνίες σε διχαστικά αδιέξοδα.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την 1η μέρα της ανοιχτής διαβούλευσης στην Μ. Παναγία

Αυτό προφανώς κάποιοι δεν θέλουν με τίποτα και για κανένα λόγο να αλλάξει στην Ιερισσό.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως μια ανάλογη απόπειρα φίμωσης έγινε κατά την 1η  μέρα του Β’ κύκλου διαβούλευσης της «Ελληνικός Χρυσός»  στην Μεγάλη Παναγία από μέλη της «Επιτροπής Αγώνα της Μ. Παναγίας», ωστόσο η προσπάθεια τους έπεσε στο κενό και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ομαλά μετά από μια πολύωρη συζήτηση ανάμεσα σε στελέχη της Ελληνικός Χρυσός και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Η διαδικασία του Β’ κύκλου διά ζώσης εκδηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί  αύριο  στην Αρναία στην αίθουσα «Μητροπολίτη Σωκράτη».

Φωτογραφικό Στιγμιότυπο από την 2η μέρα της ανοιχτής διαβούλευσης στα Στάγειρα

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα καταδικάσει το γεγονός ο Δήμος Αριστοτέλη;

Ανώνυμος είπε...

Οι αντιγκολντ λένε πως δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση στην ιερισσό τώρα που ο κόσμος δουλεύει με τον τουρισμό.
Αυτοί να δουλέψουν δεκτό.
Οσοι οι δουλεύουν στα μεταλλεία να μείνουν στην ανεργία;
Είναι αυτή λογική σοβαρών ανθρώπων;

Ανώνυμος είπε...

Το "άβατο" της Ιερισσού είναι εργαλείο. Πολιτικό και οικονομικό.