Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ

Στιγμιότυπο από την ανοιχτή διαβούλευση που διοργανώθηκε στην Μ. Παναγία

Στην ανοιχτή διαβούλευση που διοργάνωσε η Ελληνικός Χρυσός για τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η τοπική κοινωνία και φορείς της ενημερώθηκαν για το σχέδιο που αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Στις 12 ανοιχτές συναντήσεις που διοργανώθηκαν σε 6 τοπικές ενότητες συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα. Ματαιώθηκε η μια εκδήλωση, που ήταν να γίνει στην Ιερισσό στις 5 Σεπτεμβρίου από μια μικρή ομάδα ατόμων, που είναι κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας και δεν επέτρεψε την είσοδο στο Πνευματικό Κέντρο Ιερισσού σε στελέχη της εταιρείας και σε ενδιαφερόμενα μέρη.

Στην ανοιχτή διαβούλευση της Μεγάλης Παναγίας που έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου μια αντίστοιχη ομάδα διατύπωσε δημοκρατικά τις ενστάσεις της με την ταυτόχρονη ανάρτηση ενός πανό και η διαδικασία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά.

Η ματαίωση της εκδήλωσης της Ιερισσού δεν ήταν έκπληξη, ούτε βέβαια, κεραυνός εν αιθρία.

Κατά την γνώμη μας, έκπληξη και κεραυνό εν αιθρία συνιστά η παντελής απουσία αντανακλαστικών των θεσμικών φορέων και παραγόντων του δήμου και του νομού απέναντι σ’ αυτή την επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική πρακτική. Έχει περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα και δεν υπήρξε ούτε μια τοποθέτηση καταδίκης αυτής της πράξης.

Αναρωτιόμαστε, αν η αιτία αυτής της στάσης είναι η επικράτηση  λογικών του τύπου: «δεν έγινε και τίποτα σοβαρό. 15 ήταν όλοι και όλοι. Κοτζάμ αντιπεριφέρεια, δήμος, βουλευτές, πολιτευτές, επιμελητήρια και σύλλογοι θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με 15 άτομα, όταν επίκειται ο δυσκολότερος χειμώνας μετά την κατοχή;;;».

Αναμφίβολα, αυτή είναι μια «ανάγνωση», που μπορεί να εξυπηρετεί όσους αποφεύγουν γενικά τις «κακοτοπιές», προ του κινδύνου να τεθούν ενώπιων του αποκαλούμενου «πολιτικού κόστους» σε μια από τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, έστω και από μειοψηφικές συλλογικότητες.  

Είναι όμως αυτή η πρέπουσα αντιμετώπιση απέναντι σε πράξεις και συμπεριφορές που τραυματίζουν την δημοκρατία; 

Που εξαντλήθηκε η διαρκής ευαισθητοποίηση που πρέπει να εκδηλώνεται σε άμεσο χρόνο, όταν αυτή απαιτείται για την προστασία των θεσμών και του συντάγματος, όταν οι πάντες στο όνομα της δημοκρατίας και της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος ορκίζονται κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους;

Από την άλλη όμως, η ιστορική εμπειρία και μνήμη έχει διδάξει, πως όταν σε τέτοιες περιπτώσεις δεν καταδικάζεις πολιτικά αυτές τις πρακτικές την στιγμή που πρέπει, τότε είσαι καταδικασμένος να τρέχεις πίσω από αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές εξελίξεις.

Και τότε είναι πολύ αργά για εκφράσεις αποτροπιασμού και καταδίκης. Μπορεί και για πολλά άλλα, τα όποια μέχρι χθες θεωρούσες θέσφατα και δημοκρατικά κεκτημένα.

Το χειρότερο όλων, κατά την γνώμη μας, είναι να τα ρίχνουμε εκ των υστέρων, όλα στην «ρημάδα την ζωή», κατά την διάρκεια της οποίας, συνηθίζεται να λέγεται πως κάποια γεγονότα επαναλαμβάνονται ως φάρσα…!!!

Και με τους φαρσέρ τι γίνεται;;;