Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: ΜΙΝΙ ΡΑΛΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Με κέρδη άνω του 2% κινούνται τα θεμελιώδη για τη βιομηχανία μέταλλα όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν χτες περιόρισαν τις ανησυχίες για περαιτέρω επιθετικές κινήσεις από την Fed. Ειδικότερα, ο αλουμίνιο βλέπει την τιμή του να αυξάνεται κατά 2,9% στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) και διαπραγματεύεται στα 2.292 δολάρια ο τόνος.

Παρομοίως, ο χαλκός ενισχύεται κατά 2,2% κινούμενος στα 7.671 δολάρια ο τόνος, ενώ από κοντά ακολουθεί και ο ψευδάργυρος με άλμα 1,9% στα 2.973 δολ. ο τόνος. Όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χτες σε δύο διαφορετικές εκθέσεις, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται με ιδιαίτερα αδύναμους ρυθμούς τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Institute for Supply Management (ISM) η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό της εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 50,9 μονάδες από τις 52,8 του Αυγούστου, στο χαμηλότερο σημείο του από τον Μάιο του 2020 της πανδημίας.

Κάτι που οδήγησε και σε κάποια υποχώρηση του δολαρίου από τα πολυετή υψηλά που κινείται το τελευταίο διάστημα, καθιστώντας γενικότερα τα εμπορεύματα πιο φθηνά για αγοραστές που είναι κάτοχοι άλλων νομισμάτων.

Επιπλέον, εντός της ημέρας αναμένονται τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν σημαντική μείωση και σε κάθε περίπτωση θα δώσουν ένα καλύτερο στίγμα για τα περιθώρια κινήσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της ζήτησης, ο διευθύνων σύμβουλος Miner Freeport-McMoRan, Ρίτσαρντ Άντκερσον, δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία βλέπει ένα νέο κύμα κατανάλωσης χαλκού στην ηλεκτροδότηση.

Την ίδια ώρα, στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο, εντείνονται οι εκτιμήσεις ότι το Πεκίνο μπορεί σύντομα να αρχίσει να χαλαρώνει την προσέγγισή του για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Αν και κρίνεται απίθανο να απομακρυνθεί εντελώς το Εθνικό Κογκρέσο από την πολιτική Zero Covid στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου, ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia, πιστεύει ότι μια σταδιακή χαλάρωση βρίσκεται στο προσκήνιο.

Πηγή: capital.gr