Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΜΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΤΙ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Σε λίγες μέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεδριάσει για να γνωμοδοτήσει επί της νέας ΜΠΕ του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, σε συνέχεια της νέας συμφωνίας που κυρώθηκε από την Βουλή και υπεγράφη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εταιρεία τον Μάρτιο του 2021.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση καθώς, καθώς αν δοθεί το πράσινο φως και επιδείξει και το ΥΠΕΝ ανάλογα αντανακλαστικά, θα ακολουθήσει αυτομάτως και η έγκριση από τις ελληνικές τράπεζες για την εκταμίευση της απαιτούμενης χρηματοδότησης που έχει επί της αρχής εγκριθεί για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μεταλλείου των Σκουριών.

Βεβαίως, αυτή η έγκριση, θα σημάνει και την απαρχή 1.000 νέων προσλήψεων εργαζομένων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τον Δήμο Αριστοτέλη, που χρειάζονται στις εργασίες κατασκευής του μεταλλείου.

Συν τοις άλλοις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας θα στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, εφάμιλλο με αυτό που έστειλε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της ελληνική επικράτειας σε όφελος της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

Επιπλέον, το Συμβούλιο καλείται να γνωμοδοτήσει με όρους λογικής και συνέπειας απέναντι σε μια επένδυση, που παρά τον άνευ προηγουμένου πόλεμο που έχει δεχθεί κατάφερε επιδόσεις, που σε νορμάλ συνθήκες θα ήταν ακόμη καλύτερες και θα είχαν απογειώσει τους δείκτες ανάπτυξης και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ακόμη και μέσα στην ύφεση των μνημονίων, της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Για να γίνουμε πιο σαφείς. Μέσα σε αυτό το «προβληματικό» περιβάλλον η Ελληνικός Χρυσός μέσω της δραστηριότητας της είναι:

  • Ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στην Κεντρική Μακεδονία
  • Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
  • Ο μεγαλύτερος οικονομικός αιμοδότης του Δήμου Αριστοτέλη και ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς αιμοδότες των δημόσιων ταμείων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από τα 5,1 εκατομμύρια ευρώ που πήρε ο Δήμος από την εταιρεία σε μεταλλευτικά τέλη για την δραστηριότητα του 2020 και 2021, για το 2021 η εταιρεία έδωσε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και 1.300.000 ευρώ για έργα και δράσεις εντός του δήμου, σχεδόν το 30% (!!!)του συνολικού ποσού ύψους 4.130.000 ευρώ που διέθεσαν και τα 30 μέλη του ΣΜΕ για το 2021 για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. (Δείτε εδώ στην σελίδα 11 της Έκθεσης τα σχετικά στοιχεία)

Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έγινε ποτέ στην Βόρεια Ελλάδα, έχοντας καθαρίσει και εξυγιάνει τον χώρο της πάλαι ποτέ λίμνης τελμάτων Ολυμπιάδας από 3 εκατομμύρια τόνους μεταλλευτικά απόβλητα.

Σε συνέχεια αυτής της παρέμβασης δημιούργησε δίπλα από αυτόν τον χώρο το μεγαλύτερο φυτώριο της ΝΑ Ευρώπης σε μια έκταση 150 στρεμμάτων με περισσότερο από 1 εκατομμύρια ενδημικά φυτά και ρίζες  στην διάθεση τόσο της εταιρείας για τις ανάγκες των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης, όσο και της τοπικής κοινωνίας βεβαίως και των αναγκών των οικείων δήμων.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία στο πλαίσιο της υπεύθυνης εξορυκτικής δραστηριότητας συνάπτει συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς για να υλοποιήσει την δέσμευση της για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατά 40%, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας της αφύγρανσης σε μεταλλευτικά κατάλοιπα εργασιών.

Πράγματα και στοιχεία, τα οποία τα ζει από πρώτο χέρι η τοπική κοινωνία και τα οποία συνοδεύονται από την οικονομική άνθηση παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων, με την Ολυμπιάδα για παράδειγμα να έχει τα πρωτεία τα τελευταία χρόνια στην έκδοση οικοδομικών αδειών στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αριστοτέλη, είτε για τουριστικά καταλύματα, είτε για μόνιμη κατοικία.

Μια ζώσα πραγματικότητα, την οποία, άγνωστο γιατί, περιφρόνησε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου για την γνωμοδότηση της νέας ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός, γνωμοδοτώντας επί της ουσίας για ένα άλλο έργο, πάντως όχι γι’ αυτό για το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να αποσαφηνιστεί, πως η ΜΠΕ έχει κακώς συνδεθεί με τις Σκουριές. Για το μεταλλείο των Σκουριών υπάρχει ήδη εγκεκριμένη ΜΠΕ που επιτρέπει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών με την οριστική έγκριση της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Η ΜΠΕ που βρίσκεται σε διαβούλευση, αφορά κυρίως αλλαγές στο εν λειτουργία μεταλλείο Ολυμπιάδας, για το μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο και κερδοφόρο μεταλλείο. Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα από τη νέα ΜΠΕ, οι Σκουριές μόλις κλείσει η χρηματοδότηση, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Είναι φανερό λοιπόν πως οι «πολέμιοι» της ΜΠΕ δεν «χτυπούν» τελικά τις Σκουριές, όπως νομίζουν, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του μοναδικού λειτουργικού μεταλλείου και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Ευχή όλων των υγιώς σκεπτόμενων, το Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος αυτής της πολύ σοβαρής περίστασης και με την απόφαση του να ανοίξει τον δρόμο για μια επένδυση που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην στήριξη, την θωράκιση και την ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως η απόφαση τόσο του Περιφερειακού όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς η τελική απόφαση έγκρισης ανήκει αποκλειστικά στον ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας????
Και οι εκπρόσωποι μας γιατί δεν πήγαν στο δημοτικό συμβούλιο????
Δεν θα παν ουτε το περιφεριακό????
Περίεργα πράγματα.