Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

ΕΞΟΡΥΞΗ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ;

Η μεγαλύτερη επένδυση στην Βόρεια Ελλάδα, που δεν είναι άλλη από την επένδυση χαλκού – χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» στο κοιτασματολογικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής, τελεί εν αναμονή της γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύει το νέο επενδυτικό σχέδιο της.

Μια θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου σε συνδυασμό και με την εύρεση χρηματοδότησης για τις Σκουριές θα στείλει και ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα ως προς την στροφή 180 μοιρών, που φαίνεται  να κάνει η Ελλάδα σ’ ότι αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της.

Τι σημαίνει αυτό σε απλά «κοινωνικά» μαθηματικά; Σημαίνει πως το μεταλλείο των Σκουριών μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης με 1.000 και πλέον προσλήψεις να δίνουν μια μεγάλη ανάσα προοπτικής στο ανενεργό εργατικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής γενικότερα και του Δήμου Αριστοτέλη ειδικότερα.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η τεράστια ανάγκη για όσο το δυνατόν άμεση εξεύρεση και χρήση πόρων ενέργειας εντός της Ευρωπαϊκής επικράτειας είναι αλήθεια, πως έχει συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος για την αξιοποίηση του υπαρκτού ορυκτού πλούτου μας.

Η έγκριση δανείων τόσο από Ελληνικές τράπεζες όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή του μεταλλείου των Σκουριών δείχνει και τη νέα τάση που επικρατεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με την χρηματοδότηση εξορυκτικών έργων παγκοσμίου βεληνεκούς.

Το ευτύχημα για την Ελλάδα είναι πως σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το έργο των Σκουριών εξαιτίας του κοιτάσματος πορφυριτικού χαλκού και χρυσού με βεβαιωμένα αποθέματα σε 3,8 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού και 779.000 τόνους χαλκού μέσα από την ανάπτυξη επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης.

Αυτό το μεγάλο ευτύχημα για την πατρίδα μας συνεχίζεται και σ΄ ότι αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα, αν και βρίσκονται μάλλον σε μεγάλα βάθη, έχουν εξιτάρει το ενδιαφέρον παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κολοσσών, οι οποίοι με την σειρά τους αναμένουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες σοβαρές προϋποθέσεις Η εξής μία...

ΟΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΈΧΟΥΝ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Κατά την γνώμη μας, η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα συνιστά και το βασικό διακύβευμα για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό  στους μήνες που θα ακολουθήσουν μέχρι και τις εκλογές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Είναι πολύ οικεία η τάση που ακολουθήθηκε με απόλυτη συνέπεια τις προηγούμενες δεκαετίες με την κατασκευασθείσα βιομηχανία δικαστικών προσφυγών να μάχεται με νύχια και με δόντια την βιομηχανία εξορύξεων. Αυτό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών και διοικητικών αποφάσεων έφερε την Ελλάδα και την Ευρώπη στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, όπως αποκάλυψε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση.

Θα ομονοήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας; Θα αντιληφθούν το γύρισμα του διακόπτη που επιβάλλεται; Θα απομονωθούν πολιτικά σύλλογοι - φαντάσματα όπως για παράδειγμα «σύλλογοι φίλων αχινού» ανά την επικράτεια, που ενώ απαρτίζονται από ελάχιστα άτομα, παραδόξως έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταθέτουν προσφυγές στο ΣτΕ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ; Θα γίνει πιο ξεκάθαρο και χωρίς παράθυρα αμφισβητήσεων το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εξορύξεις;

Αν υπάρξουν καθαρές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, τότε ΝΑΙ υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει αυτάρκης σε επίπεδο ενέργειας και να συμβάλλει σοβαρά τόσο στην ενεργειακή αυτάρκεια όσο και στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Αν όχι ας ετοιμαστούμε για τα αφηγήματα που θα αφορούν την… αποτελεσματική αντιμετώπιση της μιζέριας και της φτώχειας μας. Δεν θα μας φταίει κανείς.

Μόνοι μας πάλι θα έχουμε βάλει τα χέρια μας και θα έχουμε βγάλει τα μάτια μας. Αλλά όχι τον πλούτο μας…

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να καταλάβουν οι πολιτικοί;
Στον Σταυρό σήμερα κάνουν εκδήλωση κατά του χρυσού με τις ευλογίες του δήμου.
Τι ψάχνετε να βρείτε;