Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: "ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ"

«Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα επιτρέψει τη λειτουργία στη χώρα μας ενός παγκοσμίου κλάσης μεταλλείου», τονίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης Δημητριάδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «στόχος είναι η γη να επιστραφεί στην τοπική κοινωνία στην πρότερη φυσική της κατάσταση».

Τον Μάρτιο του 2021, υπογράψατε μία νέα Επενδυτική Συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Πού βρίσκεται το πλάνο υλοποίησης 1,5 χρόνο μετά και πώς προχωράει η χρηματοδότηση του έργου στις Σκουριές που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού σας;

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας καθώς άνοιξε το δρόμο για την πλήρη ανάπτυξή τους, παρέχοντας ένα σαφές και βιώσιμο πλαίσιο για την επένδυση.

Για τις Σκουριές βρισκόμαστε -μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας- σε ένα πολύ καλό σημείο: Καταρχάς, έχουμε ξεκινήσει και σύντομα ολοκληρώνουμε τις προπαρασκευαστικές εργασίες με τις οποίες κατασκευάζουμε μια σειρά από κτίρια που στεγάζουν το εργοστάσιο εμπλουτισμού καθώς και τον εξοπλισμό ο οποίος παρέμενε εκτεθειμένος και σε αναμονή εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, προχωράμε τη διαδικασία για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης της επένδυσης, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων. Ήδη έχει συμφωνηθεί ένας μηχανισμός χρηματοδότησης με δυο ελληνικές τράπεζες ύψους 680 εκατ. ευρώ και έχει υπογραφεί η σχετική Επιστολή Ανάθεσης που αποτελεί ένα βασικό βήμα στο δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε και σε συζητήσεις με ευρωπαϊκή τράπεζα ενώ ένα σημαντικό ποσό θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

Βεβαίως το πράσινο φως για το «ξεκλείδωμα» της επένδυσης και της έναρξης των εργασιών θα δοθεί με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πλήρως αδειοδοτημένο έργο που μπορεί να προχωρήσει άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της χρηματοδότησης και έχουμε το πράσινο φως των μετόχων μας.

Τι σημαίνει για τη χώρα μας αυτή η εξέλιξη;

Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια τεράστια επένδυση ύψους περί το ένα δισ. ευρώ -της μεγαλύτερης μαζί με το Ελληνικό επένδυσης στη χώρα την τελευταία δεκαετία- που θα επιτρέψει μελλοντικά τη λειτουργία στη χώρα μας ενός παγκοσμίου κλάσης μεταλλείου σχεδιασμένου να λειτουργήσει με τρόπο τεχνολογικά προηγμένο και βιώσιμο. 

Φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή συμπυκνώματος χρυσού και χαλκού στο μεταλλείο των Σκουριών από τα μέσα του 2025. Άλλωστε, η Ευρώπη ζητά εδώ και τώρα λύσεις που θα την ισχυροποιήσουν σε αυτονομία ορυκτών πρώτων υλών σε σχέση με το μονοπώλιο της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε δυναμικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και λειτουργιών μας κάνοντας σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να γινόμαστε πιο παραγωγικοί, να εξελισσόμαστε, να αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας απέναντι στον τρόπο που λειτουργούμε, έχοντας πάντα την ασφάλεια των εργαζομένων στο επίκεντρο.

Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι το μεταλλείο της Ολυμπιάδας είναι ζημιογόνο και αν δε μετασχηματιστεί, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι διεθνείς εξελίξεις (ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, ενεργειακή κρίση) έχουν επηρεάσει την εικόνα αυτή ή οι αυξήσεις στις τιμές των μετάλλων σάς βοηθούν;

Επηρεαζόμαστε από τις παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς συνεχίζουν να ασκούν μεγάλες πιέσεις στα κόστη μας. Οι τιμές της ενέργειας, η αυξημένη φορολογία κρατών που αποτελούν κύριους εισαγωγείς των συμπυκνωμάτων μας όπως η Κίνα και οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος παραγωγής, θέτουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις από τις υφιστάμενες.

Ωστόσο, μέσα από τον λειτουργικό και ψηφιακό μετασχηματισμό έχουμε κάνει άλματα σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούμε, ενισχύοντας την παραγωγικότητα, την παραγωγή και την ασφάλεια. Έχουμε χτίσει πολύτιμη δυναμική και έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία, ώστε σε συνδυασμό με νέες μεθόδους και τεχνολογίες, να ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να δημιουργούμε γερές βάσεις για το μέλλον της επένδυσης.

Από την άλλη, υπάρχει το μείζον θέμα της ευρωπαϊκής αυτάρκειας σε ορυκτές πρώτες ύλες που αναδείχθηκε πλέον έντονα εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Στην Ευρώπη εντοπίζονται σημαντικά κοιτάσματα κρίσιμων μετάλλων για την πράσινη μετάβαση.

Παρόλα αυτά η παραγωγική αξιοποίηση τους καθυστερεί ή απουσιάζει, κυρίως λόγω της έλλειψης σημαντικών επενδύσεων που οφείλονται σε αδειοδοτικές αγκυλώσεις, νομοθετικά και ρυθμιστικά ζητήματα, έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου για τα οφέλη του κλάδου σε κεντρικό επίπεδο και, εν γένει, της απουσίας ενός συγκροτημένου κεντρικού πλαισίου ανάπτυξης για τον κλάδο και τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τα μέταλ­λα που παράγουμε αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και στην αυτάρκεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας. Από τον χρυσό και τα βασικά μέταλλα που βγάζουμε στην Ολυμπιάδα και έχουν εφαρμογή στις κατασκευές και τις νέες τεχνολογίες μέχρι τον χαλκό των Σκουριών που θα συμβάλλει δυναμικά στην ευρύτερη προσπάθεια μείωσης των εκπομπών CO2 μέσω της ηλεκτροκίνη­σης, η δραστηριότητά μας στην Χαλκιδι­κή βγαίνει έξω από τα όρια της χώρας μας και συμβάλλει καταλυτικά στην ευρύτε­ρη προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει και στην πράξη ένα αυτοτροφοδοτούμενο hub σε πρώτες ύλες.

Πιστεύω ότι η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act) είναι μία σημαντική αναγνώριση του ρόλου που έχει η μεταλ­λευτική βιομηχανία διαχρονικά και πολύ περισσότερο στις μέρες μας κι εύχομαι να αποτελέσει το εφαλτήριο μίας σειράς νομοθετημάτων που απαιτούνται για να διευκολύνονται και να επιταχύνονται οι επενδύσεις σε μεταλλευτικά έργα που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια βιώσι­μης ανάπτυξης. Δημιουργείται λοιπόν η ευκαιρία και για την Ελλάδα, να αξιοποι­ήσει με βιώσιμο τρόπο τον ορυκτό της πλούτο και να συνεισφέρει ταυτόχρονα με κρίσιμες πρώτες ύλες στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι κυκλοφόρησαν δύο Με­λέτες με γνώμονα τον περιβαλλοντικό σας σχεδιασμό και τέθηκαν σε ανοιχτή διαβούλευση στον δήμο Αριστοτέλη. Μάλιστα, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, η μία μελέτη υπερψηφί­στηκε μεν, με αρκετούς αστερίσκους δε και ειδικά όσον αφορά το σκέλος της ανοιχτής εξόρυξης. Μας εξηγείτε με απλά λόγια πώς αυτές οι μελέτες αφορούν τους κατοίκους της Χαλκι­δικής και ποια η απάντησή σας στους προβληματισμούς που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για το περιβαλλο­ντικό αποτύπωμα της επένδυσης;

Εκπονήσαμε δύο επιστημονικά άρτιες και σε βάθος αναλυτικές μελέτες που σχετί­ζονται με τον περιβαλλοντικό και κοινω­νικό σχεδιασμό των έργων μας. Από τη μία, είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων που εκπονήθη­κε βάσει των αυστηρότερων κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και καταγράφει εξαντλητικά όλες τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοι­νωνία, καταρτίζοντας σαφή πλάνα για τη διαχείριση και τον μετριασμό τους.

Θέσαμε αυτή τη μελέτη σε ανοιχτή δι­αβούλευση για 2,5 μήνες με τη συμμε­τοχή άνω των 300 κοινωνικών εταίρων από την περιοχή.

Ήταν μία πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ση­μαντική διαδικασία για όλους εμάς (πήγα­με παντού, ακόμα και εκεί που δεν ήθε­λαν να μας μιλήσουν), καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα μέσα από τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, να πληροφορήσουμε πλήρως όλους τους κοινωνικούς μας εταί­ρους σχετικά με το συνολικό σχεδιασμό μας και να λάβουμε τη σχετική ανατρο­φοδότηση.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσε­ων που βρίσκεται σήμερα σε διαβούλευση από το Ελληνικό Δημόσιο αφορά κατά βά­ση την επικύρωση της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας σε επίπεδο περιβαλλοντικού σχεδιασμού όπως ζητήθηκε από την ελ­ληνική πολιτεία. Η εταιρεία μας άλλωστε έχει σε ισχύ ΜΠΕ που διαρκεί έως το 2025 αλλά επέλεξε να επικαιροποιήσει τη Με­λέτη και να υποβάλει νέα βάσει του νέου επιχειρησιακού της πλάνου.

Ειδικά σε ο,τι αφορά τις Σκουριές, υπάρχει ήδη περιβαλλοντική αδειο­δότηση;

Αξίζει να διαχωρίσουμε το έργο των Σκουριών ωστόσο σε επίπεδο αδειοδό­τησης. Για το έργο αυτό έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες σε επίπεδο τεχνικού και περιβαλλοντικού σχεδια­σμού που επιτρέπουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών με την ορι­στική έγκριση της τραπεζικής χρημα­τοδότησης.

Μάλιστα, θυμίζω ότι με πρωτοβουλία μας, προχωρήσαμε σε υποβολή τροπο­ποιητικού φακέλου για τις Σκουριές ώστε να αναβαθμίσουμε τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό του έργου εισάγοντας ως δι­εθνή βέλτιστη πρακτική τη μέθοδο της αφύγρανσης των μεταλλευτικών κατα­λοίπων, την ξηρή απόθεση, που απε­λευθερώνει σημαντική έκταση γης που αρχικά προοριζόταν για την απόθεση και αποθήκευση των καταλοίπων. ​​​​​​​

Αναφερθήκατε στο ανοιχτό όρυγμα -το έργο των Σκουριών είναι σχεδιασμένο και αδειοδοτημένο να λειτουργήσει με συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι βιώσιμο οικονομικά καθώς θα έχει άμεσα παραγωγή συμπυκνωμάτων, θα προσφέ­ρει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, και μάλιστα στον νέο σχεδιασμό φέραμε νωρίτερα την υπόγεια εξόρυξη αυξάνο­ντας την απασχόληση και ξεκινώντας σταδιακά την αποκατάσταση του φυσι­κού επιφανειακού τοπίου μόλις ολοκλη­ρωθεί η εκμετάλλευση.

Το επιφανειακό όρυγμα των Σκουριών θα αποκατασταθεί στο σύνολό του, κά­τι που ελάχιστα μεταλλεία στον κόσμο εφαρμόζουν, επαναφέροντάς το πλήρως στη φυσική του κατάσταση. Μάλιστα, στηρίζοντας την κυκλική οικονομία, επαναχρησιμοποιούμε τα τέλματα που απομένουν μετά την κατεργασία και μαζί με άλλα υλικά, αξιοποιούνται στο γέμι­σμα των στοών καθώς και του ανοιχτού ορύγματος - μία ακόμα καινοτόμος και βιώσιμη περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζουμε στα μεταλλεία μας.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν προ­σφέρει πολλά στην περιοχή και θα προ­σφέρουν ακόμα περισσότερα για τις επό­μενες τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ήταν και θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος εργο­δότης όχι μόνο στη ΒΑ Χαλκιδική, αλλά σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και θα προχωρήσουν στο μέλλον με έμ­φαση στην προστασία του περιβάλλο­ντος και την εφαρμογή των πλέον σύγ­χρονων καλών πρακτικών παγκοσμίως. Αυτό αναδεικνύεται σε όλες τις μελέτες που έχουμε υποβάλλει και είναι κάτι που οφείλει να συναξιολογηθεί από την πο­λιτεία τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Ποια θα είναι η εικόνα της περιοχής μόλις ολοκληρωθεί η μεταλλευτική δραστηριότητα και ποια θα είναι τα οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία μετά το πέρας αυτής;

Ο σχεδιασμός μας προβλέπει ότι η γη θα αποκατασταθεί πλήρως στην πρότερη φυ­σική της κατάσταση ή και σε καλύτερη από πριν, κατά περίπτωση. Τον αυστηρό έλεγχο της σημερινής δραστηριότητας ού­τως ώστε να διασφαλίζουμε ότι οι επιπτώ­σεις από τη βιομηχανική δραστηριότητα επηρεάζουν στο ελάχιστο τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό περίγυρο, μεγάλο έρ­γο του καθαρισμού της περιοχής από απο­τεθειμένα κατάλοιπα αρκετών δεκαετιών πίσω όταν η εταιρεία λειτουργούσε υπό άλλη ιδιοκτησία.

Το πρώτο έχουμε καταφέρει να το δια­σφαλίζουμε απόλυτα. Εφαρμόζουμε το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντι­κής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο εξελιγμένα αντίστοιχα συστήματα στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και κα­ταγράφει μεταξύ άλλων δείκτες όπως η ποιότητα των υδάτων και του αέρα, του εδάφους, των υδάτων και άλλων παρα­μέτρων, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου δημοσιοποιώντας σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα σε προσβάσιμη από όλους online πλατφόρμα.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική απο­κατάσταση, έχουμε ήδη καθαρίσει την περιοχή και απομακρύνει περισσότερους από 3 εκατ. τόνους μεταλλευτικών κατα­λοίπων έχοντας επενδύσει έως σήμερα περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Ένα υψίστης σημασίας περιβαλλοντι­κό έργο και ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποκατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, μία από τις περιοχές που κα­θαρίσαμε έκτασης 150.000 τ.μ. μετα­τράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα φυ­τώρια στην Ελλάδα, το οποίο φιλοξενεί 1.500.000 φυτά ενδημικών και τοπικών ειδών.

Επιπλέον, έχουμε εκπονήσει και υπο­βάλει στον Δήμο Αριστοτέλη μελέτη ανά­πλασης και ανάδειξης της παραλίας Στρα­τωνίου, αλλά και μελέτη για την ανάδειξη των μετα-μεταλλευτικών τοπίων σε συ­νεργασία με μεγάλο αρχιτεκτονικό γρα­φείο. Όραμά μας είναι όχι απλά να πα­ραδώσουμε την περιοχή αποκατεστημέ­νη αλλά και σημαντικά αναβαθμισμένη αισθητικά και λειτουργικά προκειμένου να χρησιμοποιείται καθημερινά από τους κατοίκους της περιοχής και τις οικογέ­νειές τους βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Σε επίπεδο κοινωνικής συνεισφοράς, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου δρομολογούμε ένα καινοφανές πρόγραμ­μα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε τοπικά έργα υποδομής ύψους 80 εκατ. δο­λαρίων εκ των οποίων σχεδόν τα 20 εκατ. θα επενδυθούν άμεσα, μέσα στην πρώτη πενταετία λειτουργίας του έργου.

Η ολοκλήρωση της αδειοδότησης και της χρηματοδότησης θα ξεκλειδώσει και αυτή την κομβική παράμετρο του επεν­δυτικού μας σχεδίου. Θέλουμε να σχε­διάσουμε τα έργα αυτά σε συνεργασία με τους τοπικούς εταίρους και να συμ­φωνήσουμε το πλαίσιο υλοποίησής τους μέσα από ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα περιγράφει αναλυτικά τα έργα, τα συνεργατικά σχήματα, τα χρονοδια­γράμματα.

Δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα με­γάλα αυτά κονδύλια θα πιάσουν τόπο ου­σιωδώς και θα αποτελέσουν παρακαταθή­κη για τις μελλοντικές γενιές.

Στόχος μας παραμένει να αναπτύξουμε πλήρως τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη επιχείρη­ση, με κερδοφόρες επιμέρους παραγω­γικές μονάδες, που θα εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και θα δημιουργεί νέες, ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα από τη δραστηριότητά μας και αυξάνοντας στα­θερά την αξία για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα.

Ο σχεδιασμός που έχουμε αναπτύξει και ο διαρκής διάλογος με όλους τους κοινω­νικούς εταίρους είναι η επιτομή του πώς οι αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής υλοποιούνται στην πράξη και με αυτές διεκδικούμε το «κοινωνικό διαβατήριο» για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της επένδυσης.

Πηγή: hellas-gold.com

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ Δ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ .