Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: ΕΩΣ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ (!) ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Τεράστια αναμονή αντιμετωπίζουν τα νέα έργα ΑΠΕ στο Ην. Βασίλειο, έως και 15 χρόνια, προκειμένου να συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο, σύμφωνα με δημοσίευμα του energylivenews.

Όπως δήλωσε o επικεφαλής του τμήματος υδρογόνου της Centrica, το δίκτυο είναι «απολύτως περιορισμένο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς δεν μπορούν να συνδεθούν σχεδόν καθόλου νέες μπαταρίες ή ΑΠΕ στο δίκτυο. Μας έγινε γνωστό ότι φωτοβολταϊκό πάρκο 14 MW έλαβε όρους σύνδεσης για το 2033».

Επιπλέον, είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι επενδυτές μεγάλων έργων παραγωγής και αποθήκευσης που επιδιώκουν να συνδεθούν στο δίκτυο, έλαβαν χρονοδιαγράμματα από το 2028 και πολύ αργότερα.

«Το έργο που έλαβε όρους για το 2033 είναι τυχερό, αφού για τους περισσότερους δρομολογείται για το 2036 ή το 2037. Αν κάνετε αίτηση με ένα νέο φωτοβολταϊκό, μπαταρία, ηλεκτρολύτη υδρογόνου και φορτιστή μεγάλων ηλεκτρικών οχημάτων, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα πάρετε ημερομηνία σύνδεσης σε 15 χρόνια και πλέον», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Regen, που διαχειρίζεται το δίκτυο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας:

«Δεδομένου ότι οι στόχοι μας είναι μάλλον νωρίτερα από αυτό, πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα για τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν».

Πηγή: energypress.gr