Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5: ΥΨΗΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Με τη νέα λιγνιτική μονάδα  “Πτολεμαϊδα 5” της ΔΕΗ να συνεισφέρει περί τα 560 MW και συνολικά τη λιγνιτική παραγωγή να συμμετέχει με ποσοστό 16,4% ετοιμάζεται το σύστημα να αντιμετωπίσει την υψηλή ζήτηση της ημέρας, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρισμού αναμένεται σημαντικά αυξημένη, λόγω  της κακοκαιρίας.

Από την άλλη πλευρά, η επέλαση της “Μπάρμπαρα” ως χθες το απόγευμα είχε προκαλέσει 30 βλάβες στις γραμμές Μέσης Τάσης, προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια του νομού,  και ειδικότερα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τις Αφίδνες, το Διόνυσο, τη Δροσιά, το  Γραμματικό και τμήμα του οικισμού στο Βαρνάβα. Ακόμα χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές στην Εύβοια και στις Σποράδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, ως το απόγευμα είχαν αποκατασταθεί οι 22 από τις 30 βλάβες που είχαν γίνει τις πρωινές ώρες σε γραμμές της μέσης τάσης και οι εργασίες συνεχίζονταν σε 8 γραμμές που επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση στο Γραμματικό, το Καλέντζι, τον Μαραθώνα, τα Μέγαρα, τα Βίλια, την Οινόη, τον Ασπρόπυργο, περιοχές στην Ευβοια, στην Σκόπελο και τη Λάρισα.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξάνεται αισθητά  με τον όγκο των συναλλαγών κατά 20% υψηλότερα σε σχέση με χθες, στις 331,10 GWh. Bέβαια πάντα η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας παρουσιάζει αύξηση της κατανάλωσης σε σχέση με την Κυριακή, όμως η ζήτηση αναμένεται υψηλή και λόγω της εντονότερης χρήσης ηλεκτρικών συστημάτων θέρμανσης.

Η εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ για τη καθαρή διαθέσιμη ισχύ σήμερα  φθάνει στα 9.660 MW, έναντι 8.697 MW χθες.

Το πρώτο ρόλο όμως σήμερα στην παραγωγή έχουν οι ΑΠΕ με συμμετοχή 38,9% στο μείγμα και ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου με μερίδιο 17,1%, ενώ πολύ κοντά, με ποσοστό 16,4% συμμετέχουν και οι λιγνιτικές μονάδες. Οι υδροηλεκτρικές καλύπτουν το 8,9%  και οι εισαγωγές το 14,2%, ενώ οι εξαγωγές αναμένονται στο 7,4% που αντιστοιχεί σε 12.261 MWh.

H μέση τιμή στην Αγορά Eπόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 164,60 ευρώ/MWh, 20% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη.

Παρότι η “Πτολεμαϊδα 5” δεν έχει κάνει ακόμα επίσημα εγκαίνια, από τις αρχές του χρόνου έχει εισέλθει αρκετές φορές στο σύστημα.  Tα δοκιμαστικά της νέας μονάδας με σύνδεση στο σύστημα ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου  με ισχύ 216 MW για περίπου 2 1/2 ώρες. 

Τυπικώς τα δοκιμαστικά συνεχίζονται ακόμα, αλλά πρακτικά η μονάδα είναι έτοιμη, όπως αποδεικνύει η σημερινή συμμετοχή της με τα 560 MW. H εγκατεστημένη ισχύς της νέας μονάδας ανέρχεται στα 660 MW. Πρόκειται για σύγχρονη λιγνιτική μονάδα με υψηλότερη απόδοση, σε σχέση με τις παλαιές της ίδιας τεχνολογίας και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων, γενικότερα.

Στο σύστημα συμμετέχουν σήμερα και οι 5 λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου με ισχύ 1.104 MW, καθώς και όλα τα υδροηλεκτρικά, εκτός των 210 MW της Σφηκιάς.  

Πηγή: businessenergy.gr