Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

ΜΑΡΙΑ ΝΙΜΠΕΡΓΚ (ΜΕΛΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ): «ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ;» - ΒΙΝΤΕΟ

Η Μαρία Νίμπεργκ είναι αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος βιομηχανίας και εσωτερικής αγοράς της Κομισιόν. Το ερώτημα αυτό όπως λέει η ίδια στο βίντεο που ακολουθεί θέτουν πλέον ανοιχτά πολιτικοί σε συζητήσεις που έχουν με πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή επικράτεια τους τελευταίους μήνες.

Πολίτες που μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη το πόσο σπουδαίο είναι να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επάρκεια και αυτονομία όσον αφορά τον εφοδιασμό της σε κρίσιμα ορυκτά που πρωταγωνιστούν εκτός όλων των άλλων στην κλιματική ουδετερότητα.

Επιπλέον, οι ευρωπαίοι πολίτες στο σύνολο τους, όπως τονίζει η ευρωπαία αξιωματούχος, φαίνεται να αγνοούν κάτω από ποιες συνθήκες εξελίσσεται πλέον η σύγχρονη όσο και υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα έχοντας αφεθεί σε αρνητικές φήμες και απόψεις του παρελθόντος, που ουδεμία σχέση έχουν με το απαιτητικό παρόν και μέλλον των εξορύξεων.

Στο βίντεο αυτό πρωταγωνιστής είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμων Ορυκτών και Μετάλλων του Βελγικού πανεπιστημίου Λούβεν Δρ. Πίτερ Τόμ Τζόουνς.

Ο πρώην ακτιβιστής περιβάλλοντος με μεγάλη δράση και προσφορά στα περιβαλλοντικά κινήματα των Κάτω Χωρών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κάνει ένα οδοιπορικό στην Βόρεια Σουηδία και πιο συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο ανοιχτό μεταλλείο χαλκού της Ευρώπης. Στο Αϊτικ.

Εκεί  τον υποδέχεται ο Άντερς Σάντ διευθυντής του μεταλλείου της Μπόλιντεν, ο οποίος δίχως περιστροφές του λέει πως «δίχως μέταλλα δεν πρόκειται να υπάρξει πράσινη μετάβαση».

Παράλληλα, τον ξεναγεί και του δείχνει στην πράξη την εφαρμογή της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, με τα απόβλητα του μεταλλείου έπειτα από κατεργασία πως χρησιμοποιούνται ως υψηλής απόδοσης υλικό σε κατασκευαστικές εργασίες με δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Είμαστε σίγουροι πως ένα παρόμοιο ίσως και καλύτερο μεταλλείο θα κατασκευαστεί στις Σκουριές.

Το βίντεο που ακολουθεί το βρίσκετε στην σελίδα της Ελληνικός Χρυσός στο Youtube.