Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

ΟΠΕΚ+: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΩΣ ΤΟ 2024

O ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε συμφωνία για την παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024, δήλωσε εκπρόσωπος τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των μειώσεων της προσφοράς. Η Σαουδική Αραβία θα προβεί σε πρόσθετη εθελοντική μείωση στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η συμφωνία ήρθε μετά από μια διαμάχη της τελευταίας στιγμής με τα αφρικανικά μέλη σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους, η οποία καθυστέρησε τη συνεδρίαση κατά αρκετές ώρες. Η διαφωνία προκάλεσε έναν καταιγισμό παράλληλων συναντήσεων, καθώς οι υπουργοί συζητούσαν τις λεπτομέρειες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για μια αλλαγή στο βασικό όριο με βάση το οποίο μετριούνται οι περικοπές της παραγωγής, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους. Το κέρδος των ΗΑΕ θα ερχόταν εις βάρος των αφρικανικών χωρών που θα καλούνταν να εγκαταλείψουν μέρος της αχρησιμοποίητης ποσόστωσής τους, μια πολιτικά δυσάρεστη επιλογή γι' αυτές.

Το αργό αυξήθηκε για λίγο μετά την ανακοίνωση του Απριλίου για περικοπές, αλλά έκτοτε τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβάρυναν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, τα οποία υποχώρησαν 11% στη Νέα Υόρκη τον Μάιο.

Πηγή: capital.gr