Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

ΚΙΝΑ: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ ΚΑΙΕΙ 800 ΤΟΝΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΟΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σε ένα εκτεταμένο βιομηχανικό συγκρότημα στην όχθη του ποταμού, περίπου 16 χιλιόμετρα από τους λαμπερούς ουρανοξύστες του κέντρου της Σαγκάης, ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας καίει 800 τόνους άνθρακα την ώρα για να διατηρεί την πόλη δροσερή.

Ένα κύμα καύσωνα μαστίζει την Κίνα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ζώα και να επιβαρύνονται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Οι θερμοκρασίες στο Πεκίνο έφτασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη και το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της χώρας εξέδωσε χαμηλού επιπέδου συναγερμό για καύσωνα, συμβουλεύοντας να μην γίνονται υπαίθριες δραστηριότητες.

Στη Σαγκάη, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Waigaoqiao - η δεύτερη μεγαλύτερη εγκατάσταση καύσης άνθρακα στην Κίνα και η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο - έχει αυξήσει την παραγωγή από τις αρχές του μήνα για να αντιμετωπίσει τον καύσωνα, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της εταιρείας.

"Η παροχή ενέργειας στη Σαγκάη θα είναι αρκετά στενή φέτος", δήλωσε ο Chen Tao, πρόεδρος του εργοστασίου που παρέχει περισσότερο από το 6% των αναγκών της πόλης σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο καύσωνας έχει έρθει νωρίτερα και πιο έντονα από ό,τι συνήθως στην Κίνα φέτος. Στο Πεκίνο, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη κατά 30% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν η εμπορική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε η Beijing Daily. Οι μέγιστες ανάγκες της Σαγκάης σε ηλεκτρική ενέργεια θα φθάσουν τα 38 γιγαβάτ φέτος, από το μέγιστο των 35 γιγαβάτ μόλις πριν από ένα χρόνο, σημειώνει το Bloomberg.

Μετά από μια σειρά διακοπών ενέργειας το 2021 και το 2022, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο φέτος, πιέζοντας τους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ παράλληλα υποστήριξε τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναλάβουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Παρόλα αυτά, μπορεί να μην είναι αρκετά όλα αυτά. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένες περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιοδικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η αύξηση των πωλήσεων κλιματιστικών σημαίνει ότι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται ακόμη περισσότερο τις πιο θερμές ημέρες. 

Σε εθνικό επίπεδο, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε κατά 7,4% τον Μάιο, απαιτώντας ένα άλμα 16% στην παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Στη Σαγκάη, το Waigaoqiao έχει αποθηκεύσει περίπου 200.000 τόνους άνθρακα με κάποια εφεδρικά καύσιμα αποθηκευμένα σε λιμάνια, αρκετά για να το κρατήσουν σε λειτουργία για 15 ημέρες, σύμφωνα με τον Zhang Ling, γενικό διευθυντή του εργοστασίου. Η παραγωγή προσαρμόζεται με βάση τη ζήτηση, καθώς και το πόσο παράγουν οι κοντινές αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, πρόσθεσε.

Με χαμηλότερες τιμές άνθρακα, ο Chen δήλωσε ότι το εργοστάσιο δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά την προμήθεια καυσίμων αυτό το καλοκαίρι. Η κύρια πρόκληση θα είναι η διατήρηση της κανονικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της ζήτησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τόνισε.

Πηγή: capital.gr