Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ "ΠΑΠΙΑΣ" ΛΟΓΩ ΑΠΕ

Το φαινόμενο της "πάπιας" είναι γνωστό στον κλάδο των ΑΠΕ και δείχνει την αναντιστοιχία μεταξύ της κορύφωσης της ηλιακής παραγωγής τα μεσημέρια και της αιχμής ζήτησης τα απογεύματα.

Συγκεκριμένα για την Καλιφόρνια, η "πάπια" έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και πολλά χρόνια, καθώς πρόκειται για την αμερικανική πολιτεία που ηγήθηκε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Όμως, η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (ΕΙΑ) προειδοποιεί ότι το φαινόμενο εντείνεται διαρκώς όσο πληθαίνουν τα νέα φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρει το PV-Magazine, η ΕΙΑ αναφέρει σε έκθεσή της ότι η πτώση του καθαρού φορτίου τα μεσημέρια γίνεται ακόμα χαμηλότερη, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες του διαχειριστή δικτύου να το εξισορροπήσει.

Η μετάβαση από το μεσημέρι προς το απόγευμα σημαίνει ότι οι συμβατικές μονάδες πρέπει να ανάψουν γρήγορα προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία από τα φωτοβολταϊκά και έτσι οι συνθήκες στην αγορά εξισορρόπησης τείνουν να γίνονται πιο ακραίες.

Επιπλέον, έχουν ενταθεί και οι περικοπές ισχύος ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 94% των περικοπών το 2020 αφορούσαν τα φωτοβολταϊκά, ενώ εκείνο το έτος περικόπηκαν συνολικά 1,5 εκατ. μεγαβατώρες σε φ/β πάρκα. Επίσης, το Μάρτιο του 2021 περικόπτονταν κατά μέσο όρο το 15% της παραγωγής των φωτοβολταϊκών πάρκων στην πολιτεία.

Η ΕΙΑ προειδοποίησε επίσης ότι η "πάπια" καθιστά πιο δύσκολη την οικονομικά βιώσιμη λειτουργία παραδοσιακών μονάδων σε συνεχή βάση. Ως λύση βλέπει μόνο την μαζική εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης. Η Καλιφόρνια έχει φτάσει ήδη τα 5 γιγαβάτ τέτοιων εγκαταστάσεων και πρόκειται να προστεθούν άλλα 4,5 γιγαβάτ ως τα τέλη του φετινού έτους.

Πηγή: energypress.gr