Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

ΧΡ. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ: “ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ"

Την αταλάντευτη εμπιστοσύνη προς το εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold στην Ελλάδα Χρήστος Μπαλάσκας κατά την πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση αξιωματούχων της εταιρείας με εκπροσώπους των ΜΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πέρα όμως από την εμπιστοσύνη προς τους ανθρώπινους πόρους της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής, ο κ. Μπαλάσκας υπογράμμισε και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό, κατά την γνώμη μας. Τη μόνιμη πρόθεση της εταιρείας να στηρίξει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τόσο των υπαρχόντων όσο και εκείνων των εργαζομένων, που επίκειται να προσληφθούν στο άμεσο και προσεχές μέλλον.

Σε μια χρονική περίοδο, που ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων στην χώρα μας, υποφέρει από την έλλειψη εργατικών χεριών, η δημόσια τοποθέτηση του Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή της Eldorado Gold Ελλάδας δείχνει ίσως το μόνο ασφαλή δρόμο για την υπέρβαση αυτή της ιδιότυπης κρίσης.

Τη “δια βίου επένδυση” στην αναβάθμιση του επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων σε νέα τεχνολογικά πεδία. Μόνο έτσι θα καταστεί εφικτό να ξεπεραστούν τωρινές και μελλοντικές προκλήσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και κατ΄επέκταση την βιώσιμη όσο και αποδοτική λειτουργία μιας δραστηριότητας ιδιαίτερα απαιτητικής σε ένταση εργασίας αλλά και έντασης κεφαλαίων, όπως είναι η μεταλλευτική.

Η “Ελληνικός Χρυσός”, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που έχει εισέλθει η αγορά εργασίας θέλει και καλά αμειβόμενες θέσεις να προσφέρει και παράλληλα να βοηθήσει τους εργαζόμενους να τις διατηρήσουν μέσω της ίδρυσης του Κέντρου Τεχνικής Κατάρτισης και την παράλληλη επαναλειτουργία της Σχολής ΟΑΕΔ στο Στρατώνι.

Χώροι οι οποίοι επιθυμούμε να μετατραπούν σε μόνιμους εκπαιδευτικούς κόμβους με ευρύτερο θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία”, όπως τόνισε στις δυο διαδοχικές συναντήσεις με δημοσιογράφους η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας κα Έρικα Ξηρουχάκη.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός υπογράμμισαν πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η επένδυση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων και έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών μπαίνει σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης διάρκειας περίπου 2,5 ετών με πρόσθετη χρηματοδότηση κεφαλαίων ύψους 845 εκατ. Δολαρίων.

Σε αυτή την φάση δημιουργούνται οι ανάγκες για 800 νέες θέσεις εργασίας στο κατασκευαστικό μέρος του έργου και επιπλέον 1.400 θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου, που η συνολική διάρκεια ζωής του είναι τα 20 χρόνια με ετήσια πρόβλεψη παραγωγής 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιρών χαλκού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διένειμε η εταιρεία, στη σελίδα 4 γίνεται αναλυτική αναφορά για τον ακριβή αριθμό θέσεων εργασίας ανά ειδικότητα, που θα απαιτηθούν σε αυτή τη φάση του έργου, όπου μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν και οι ανάλογες προσλήψεις.

Είναι χαρακτηριστικό, πως 140 νέες προσλήψεις θα αφορούν την τοποθέτηση σωληνώσεων μήκους 98, 5 χιλιομέτρων (!!!). Όλα αυτά τα πρωτόγνωρα στοιχεία για τα ελληνικά δεδομένα μπορείτε να τα δείτε με κάθε ακρίβεια στους πίνακες που ακολουθούν. 

Κάποιοι βέβαια μπορεί να νομίζουν πως 1, 10, 100, 1.000 ή 10.000 προσλήψεις εργαζομένων αρκούν από μόνες τους για να δώσουν λύση σε ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που χρόνο με το χρόνο διογκώνεται με τις διαπιστώσεις να περισσεύουν σε σχέση με τις λύσεις που απαιτούνται.

Από την άλλη όμως γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη η συνολική εικόνα, πως το φλέγον ζήτημα της ανεργίας ή της αεργίας δεν είναι μόνο αριθμητικό, αλλά και ποιοτικό. Και η ποιότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τις άριστες συνθήκες εργασίας που οφείλει μια επιχείρηση να παρέχει προς το προσωπικό της αλλά και με την παρεχόμενη ποιότητα εργασίας των εργαζομένων προς τον εργοδότη τους.

Η “Ελληνικός Χρυσός” με αυτή την φιλοσοφία που την διακατέχει και δείχνει αποφασισμένη να υλοποιήσει, σίγουρα τοποθετεί το δικό της “κρίσιμο υλικό” για την οικοδόμηση μιας νέας πραγματικότητας στην εγχώρια αγορά εργασίας.