Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΠΟΣΟ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Πόλο έλξης για τους ξένους αγοραστές εξοχικής κατοικίας αποτελεί σταθερά τα τελευταία χρόνια η Χαλκιδική, καθώς, όπως υποστήριξε στο powergame.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης, η επενδυτική κινητικότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Παράλληλα, υπάρχει ένα εύρος τιμών πώλησης των εξοχικών, ανάλογα με την εγγύτητά τους στη θάλασσα, με την πλειονότητα των αγοραστών να προτιμούν μικρές κατοικίες και διαμερίσματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Στη Χαλκιδική, πέρα από τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και τη συνεχή αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, το ενδιαφέρον για αγορά και μίσθωση εξοχικής κατοικίας ζωηρεύει, με την πλειονότητα των αγοραστών να προέρχονται από τα Βαλκάνια. 

Συγκεκριμένα, υπάρχει έντονη κινητικότητα από τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Μολδαβία, ενώ υπάρχει και μικρό ποσοστό Γερμανών που εντοπίζουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή. 

 Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και των Ελλήνων για αγορά εξοχικής κατοικίας στη Χαλκιδική, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται περισσότερο διστακτικοί, λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, ανύπαρκτο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον από τους Ρώσους, οι οποίοι ήταν οι βασικοί αγοραστές πολυτελών κατοικιών στην περιοχή. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο οι πωλήσεις προς τους Ρώσους σταμάτησαν, με τους ίδιους να στρέφονται σε άλλες χώρες, κυρίως εκτός Ευρώπης.

Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών της Χαλκιδικής, υπάρχει μια ευρεία γκάμα τιμών πώλησης στις εξοχικές κατοικίες, ανάλογα με την εγγύτητά τους στη θάλασσα. Ειδικότερα, το 60% με 70% των επενδυτών αγοράζουν κατοικίες από 50.000 έως 100.000 ευρώ ή οικόπεδα κοντά στις παραλιακές ζώνες, με σκοπό να τα οικοδομήσουν. Μόλις το 10% με 12% ψάχνει να αγοράσει πολυτελείς βίλες κοντά στη θάλασσα, από 120.000 έως 300.000 ευρώ.

Παράλληλα, στη Χαλκιδική υπάρχει και έντονη οικοδομική δραστηριότητα, συγκεκριμένα στην περιοχή της Νικήτης έχουν εκδοθεί πολλές οικοδομικές άδειες για νεόδμητα συγκροτήματα. Το πρώτο πόδι (Σάνη, Κασσάνδρα, Πευκοχώρι, Παλιούρι), όπου εντοπίζονται και οι πιο αυξημένες τιμές και έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους ξένους, είναι πολύ πυκνοκατοικημένο και χτισμένο. 

Έντονη οικοδομική δραστηριότητα υπάρχει και στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής από τους ξένους επενδυτές, με τα ακίνητα ωστόσο εκεί να είναι εμφανώς περιορισμένα σε σχέση με τις άλλες περιοχές, καθώς αποτελεί κυρίως θρησκευτικό προορισμό.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σε απόθεμα κατοικιών, καθώς για χρόνια λόγω κρίσης η ανοικοδόμηση ακινήτων είχε παγώσει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Στιβαχτάρη, στη Χαλκιδική είδος προς εξαφάνιση αποτελούν τα σπίτια προς ενοικίαση, ενώ όσοι αγοράζουν τα εκμεταλλεύονται για βραχυχρόνια μίσθωση, με τις τιμές των ενοικίων να είναι αυξημένες κατά 20% με 30%.

Πηγή: powergame.gr