Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

CEO SHELL: "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ"

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν «επικίνδυνη και ανεύθυνη», δήλωσε στο BBC το αφεντικό του ενεργειακού κολοσσού Shell. Ειδικότερα, ο Wael Sawan τονίζει ότι ο κόσμος εξακολουθεί να «χρειάζεται απεγνωσμένα πετρέλαιο και φυσικό αέριο», καθώς η στροφή προς τις ΑΠΕ δε γίνεται αρκετά γρήγορα ώστε να τα αντικαταστήσουν. 

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και ο κρύος χειμώνας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ωθήσουν ξανά τις τιμές και τους λογαριασμούς της ενέργειας υψηλότερα Ο κ. Sawan είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των επιστημόνων που ειδκεύονται σε θέματα σχετικά με το κλίμα, οι οποίοι θεωρούν ότι το σχέδιο της Shell να συνεχίσει την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2030 είναι λάθος.

Η καθηγήτρια Emily Shuckburgh, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε ότι εταιρείες όπως η Shell θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης «αντί να ισχυρίζονται ότι οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία εξυπηρετούνται καλύτερα με την παράταση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα ότι οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί «οικονομική και ηθική τρέλα».

Ωστόσο, ο κ. Sawan σχολίασε τις δηλώσεις Γκουτιέρες κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο BBC λέγοντας: «Διαφωνώ με σεβασμό», ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που θα ήταν επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε το κόστος ζωής, όπως είδαμε πέρυσι, να αρχίσει να εκτοξεύεται ξανά».

Ο κόσμος βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα υπέρ των πιο πράσινων εναλλακτικών λύσεων, καθώς οι ηγέτες της πλειοψηφίας των χωρών του πλανήτη έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του κόσμου κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα. 

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε πώς η ΕΕ θα επιταχύνει τη στροφή της προς την πράσινη ενέργεια ώστε να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ωστόσο, πολλές χώρες δεν έχουν την υποδομή για να προχωρήσουν σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας. Ο κ. Sawan τονίζει ότι ένας διεθνής πόλεμος προσφορών για φυσικό αέριο πέρυσι οδήγησε φτωχότερες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με συνέπεια αυτό να εκτραπεί προς τη Βόρεια Ευρώπη. 

«Πήραν το LNG από αυτές τις χώρες και τα παιδιά έπρεπε να εργάζονται και να σπουδάζουν υπό το φως των κεριών», είπε. «Αν πρόκειται να έχουμε μια μετάβαση, πρέπει να είναι μια δίκαιη μετάβαση που δεν λειτουργεί μόνο για ένα μέρος του κόσμου».

Η Claire Fyson, συνεπικεφαλής κλιματικής πολιτικής στο Climate Analytics, ένα παγκόσμιο ινστιτούτο επιστήμης και πολιτικής, δήλωσε στο BBC: «Η ιδέα ότι έχουμε να κάνουμε με μια επιλογή μεταξύ του εθισμού μας στα ορυκτά καύσιμα ή της εργασίας υπό το φως των κεριών είναι μια κατάφωρη παραποίηση της πραγματικότητας, όταν γνωρίζω ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο καθαρές, φθηνότερες και καλύτερες για τη δημόσια υγεία».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 11,6 δισεκατομμύρια λίρες για τη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα, αλλά ένα σημείωμα που είδε το BBC ανέφερε ότι οι οικονομικοί κλυδωνισμοί όπως η πανδημία του Covid έχουν «μετατρέψει έναν μακροπρόθεσμο στόχο σε τεράστια πρόκληση».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι «αν οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά την κλιματική κρίση, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα στο εξής».

Η Shell έχει μακρά ιστορία, αλλά και την έδρα της, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ο κ. Sawan τόνισε, μιλώντας στο BBC, ότι η έλλειψη σαφήνειας και σταθερότητας στην ενεργειακή πολιτική και τη φορολογία κινδυνεύει να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις σε σύγκριση με πιο φιλόξενες χώρες. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τη φορολογία στα κέρδη που προέρχονται από δραστηριότητες εντός της χώρας από 40% σε 75% μέχρι το 2028, εκτός εάν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέσουν κάτω από τα όρια για μια συνεχή περίοδο - κάτι που οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας αμφιβάλλουν ότι μπορεί να συμβεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σήμερα περισσότερο από το ήμισυ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του - και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί χωρίς νέες επενδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα. Η Shell αποφάσισε πρόσφατα να πουλήσει το μερίδιό της σε ένα μεγάλο νέο μη ανεπτυγμένο κοίτασμα πετρελαίου στο Cambo.

«Όταν δεν έχετε τη σταθερότητα που χρειάζεστε σε αυτές τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, αυτό εγείρει ερωτήματα όταν το συγκρίνουμε με άλλες χώρες όπου υπάρχει πολύ σαφής υποστήριξη για αυτές τις επενδύσεις», σημείωσε ο Sawan, ο οποίος έσπευσε, επίσης, να τονίσει τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στην εταιρεία το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μια πρόσφατη συνάντηση επενδυτών, όπου παρουσίασαν τα σχέδιά τους για τη μείωση του κόστους και τη μεγιστοποίηση των κερδών.

«Η υποδοχή που είχαμε εκεί ήταν υποδειγματική. Η σημαία της Shell κυμάτιζε δίπλα στη σημαία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης», είπε. Επίσης, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι εκεί υπογράμμισαν την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν περισσότερο τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Είπαν ότι συνεχίζουμε να εκτιμούμε μια εταιρεία που μας παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Αυτό είχε απήχηση σε εμένα ως άτομο που κατάγομαι από τον Λίβανο, όπου έχουμε πεινάσει για ενέργεια».

Μελλοντική μεταφορά έδρας στις ΗΠΑ

Ο κ. Sawan δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία και τις μετοχές της Shell στις ΗΠΑ. Οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου έχουν υψηλότερες τιμές – η Exxon Mobil, για παράδειγμα, αξίζει 40% περισσότερο από τη Shell ανά δολάριο κέρδους.

«Υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν ότι αυτό το χάσμα αποτίμησης μπορεί να γεφυρωθεί μόνο εάν μετακομίσουμε στις ΗΠΑ. Η μεταφορά της έδρας δεν αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».

Αλλά μετά από αυτό; «Δεν θα απέκλεια ποτέ οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την εταιρεία και τους μετόχους της. Τελικά, είμαι στην υπηρεσία της αξίας των μετόχων», είπε.

Αν και η Shell λέει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει βραχυπρόθεσμα, τα σχόλια του κ. Sawan αναμένεται να εντείνουν τους φόβους ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου χάνει τη λάμψη του ως τόπος συγκέντρωσης χρημάτων για πολυεθνικές εταιρείες, αφού η εταιρεία τεχνολογίας Arm Holdings ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για μετακίνηση της κύριας χρηματιστηριακής της εισαγωγής στις ΗΠΑ. 

Μια μετακίνηση στις ΗΠΑ της εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία θα έπληττε σοβαρά το οικονομικό κύρος της Βρετανίας και θα κόστιζε.

Πηγή: energia.gr