Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

HOLLANDSE KUST: ΤΟ ΥΠΕΡΑΚΤΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Σε απόσταση που ξεκινά από τα 18 και φτάνει μέχρι τα 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που κατασκευάστηκε χωρίς καθόλου επιδοτήσεις.

Το πάρκο ανήκει στη σουηδική εταιρεία Vattenfall, θα αποτελείται από συνολικά 140 ανεμογεννήτριες (έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής 33) ισχύος 11MW η κάθε μια, οι μεγαλύτερες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σε αυτήν την κλίμακα.

Συγκεκριμένα στο έργο χρησιμοποιούνται μηχανές 11.0-200 DD της εταιρείας Siemens Gamesa. Το πάρκο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιούνιο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους φέτος, προβλέπεται ότι θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1500MW καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών στην Ολλανδία. 

Σημειώνεται ότι το πάρκο ανήκει από κοινού στις εταιρείες Vattenfall, BASF και Allianz και αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του μέχρι τέλος του έτους.

Το έργο εκτείνεται σε δύο θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρήθηκαν μετά από διαγωνισμό από την ολλανδική κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2018. Το αιολικό πάρκο αποτελείται από συνολικά 4 ζώνες: οι δύο πρώτες με έκταση 115km2 και με ισχύ 350MW, ενώ οι άλλες δύο ζώνες με έκταση 110km2 και με ισχύ 750MW συνολικά.

PPAs

Το γεγονός ότι το πάρκο δεν επιδοτείται σημαίνει ότι δεν έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από τον διαχειριστή του συστήματος της Ολλανδίας σε συγκεκριμένη τιμή πώλησης και με προτεραιότητα στο σύστημα. Αυτό συνεπάγεται ότι το πάρκο θα συμμετέχει κανονικά στην αγορά. 

Ήδη πάντως από τον Μάρτιο του 2021 η γαλλική βιομηχανία Air Liquide υπέγραψε 15ετή συμφωνία αγοραπωλησίας ενέργειας (PPA) για την αγορά 100GWh καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο για την κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων της στην Ολλανδία. 

Αλλά και η εταιρεία BASF, θα αποκτήσει ενέργεια που θα παράγεται από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο πλαίσιο της συμφωνίας για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του πρότζεκτ. Και η BASF θα χρησιμοποιήσει την πράσινη ενέργεια από το Hollandse Kust για την κάλυψη των αναγκών των βιομηχανιών παραγωγής χημικών που διατηρεί σε όλη την Ευρώπη και ιδίως της μονάδας στην Αμβέρσα που είναι και το μεγαλύτερο εργοστάσιο του Βελγίου.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι το πρότζεκτ έχει και ελληνικό χρώμα καθώς η κοινοπραξία Van Oord – Ελληνικά Καλώδια εξασφάλισε το συμβόλαιο από τον διαχειριστή TenneT για την παράδοση και εγκατάσταση των θαλάσσιων και χερσαίων καλωδίων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διασύνδεση του πάρκου.

Πηγή: capital.gr