Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΝΙΓΗΡΑ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Από την εποχή του προέδρου ντε Γκωλ, η Γαλλία αντλεί περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Γαλλία είναι επίσης ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, δραστηριότητα που της αποφέρει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Ωστόσο, το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα - και οι ανακοινώσεις της χούντας ότι η δυτικοαφρικανική χώρα θα αναστείλει τις προμήθειες ουρανίου στη Γαλλία - έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η βιομηχανία στο μέλλον της Γαλλίας.

Οι αναφορές οδήγησαν ορισμένους πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη Γαλλία να αμφισβητήσουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Γαλλίας, ιδίως με δεδομένες τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για "ενεργειακή ανεξαρτησία", σημειώνει το ftance24.com

"Ο Νίγηρας προμηθεύει τη Γαλλία με το ουράνιο που χρειάζεται για τα πυρηνικά εργοστάσιά της ... Υπενθύμιση: η πυρηνική ενέργεια δεν κάνει για ενεργειακή ανεξαρτησία", δήλωσε η Sandrine Rousseau, αριστερή πολιτικός των Πρασίνων στο X (πρώην Twitter) στις 29 Ιουλίου.

Ο Νίγηρας έχει διατηρήσει μερίδιο αγοράς μεταξύ 4 και 6 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου ουρανίου την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (NEA) του ΟΟΣΑ. Όμως, παρά το μέτριο μερίδιό του στην αγορά, ο Νίγηρας προμήθευσε τη Γαλλία με περίπου το 18% του ουρανίου της μεταξύ 2005 και 2020.

Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της Γαλλίας, το Καζακστάν και η Αυστραλία, παρείχαν 20 και 19%, αντίστοιχα, ενώ οι προμήθειες του Ουζμπεκιστάν αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η εξάρτηση από ποικίλες πηγές αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας της κρατικής Électricité de France (EDF), η οποία έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι είναι σε θέση να αντέξει μεγάλα σοκ στην αγορά - όπως μια απροσδόκητη απαγόρευση των εξαγωγών ουρανίου από τον Νίγηρα.

"Η Γαλλία δεν εξαρτάται από καμία τοποθεσία, εταιρεία ή χώρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της", δήλωσε ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Politico στις 31 Ιουλίου.

Ο πυρηνικός οργανισμός της ΕΕ, η Ευρατόμ -η οποία προμηθεύεται το ένα τέταρτο του ουρανίου της από τον Νίγηρα- δήλωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί για το πραξικόπημα που επηρεάζει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. "Εάν οι εισαγωγές από τον Νίγηρα μειωθούν, δεν υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι για την ασφάλεια της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας βραχυπρόθεσμα", δήλωσε η Euratom στο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι 27 διαθέτουν "επαρκή αποθέματα ουρανίου για να μετριάσει τυχόν βραχυπρόθεσμους κινδύνους εφοδιασμού".

Ένας άλλος παράγοντας που θα συμβάλει στον μετριασμό τυχόν διακυμάνσεων είναι το σχετικά χαμηλό κόστος του κύκλου καυσίμου (συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου, του εμπλουτισμού ουρανίου, της μετατροπής και της κατασκευής καυσίμου) για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η NEA εκτιμά ότι το ουράνιο αντιπροσωπεύει μόνο το 6% περίπου του κόστους της πυρηνικής ενέργειας - ποσοστό που επισκιάζεται από το 59% του κόστους επένδυσης και το 25% του κόστους λειτουργίας και συντήρησης.

Η πιθανή αναστολή των προμηθειών ουρανίου στη Γαλλία εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο Νίγηρας θα μπορούσε να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τη γαλλική ζήτηση χωρίς να δει ο ίδιος μια απότομη οικονομική πτώση - το 33% των εξαγωγών του Νίγηρα πηγαίνει στη Γαλλία, σχεδόν το σύνολο των οποίων είναι ραδιενεργά καύσιμα.

Το πόσο ο Νίγηρας - ο οποίος παρά τα τεράστια αποθέματα ουρανίου παραμένει ριζικά υπανάπτυκτος - επωφελείται από τη σχέση του με τη Γαλλία αποτελεί σημείο διαμάχης από τότε που η χώρα απέκτησε την επίσημη ανεξαρτησία της το 1960.

Ν.Παλ.

Πηγή: energia.gr