Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ: ΤΟ 6ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ

Με τη συμμετοχή χορωδιακών σχημάτων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, θα πραγματοποιηθεί το 6ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρναίας, που διοργανώνουν ο Δήμος Αριστοτέλη, το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο και η Χορωδία Αρναίας, το ερχόμενο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας.

Καθώς η διοργάνωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Χορωδίας Αρναίας, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε πρόσωπα που ξεχωρίζουν για την συμβολή τους στη δημιουργία και στην μακροχρόνια προσφορά της Χορωδίας στον πολιτισμό και στην διατήρηση της μουσικής μας παράδοσης.

Η Χορωδία Αρναίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1983 με σκοπό την ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής και την διατήρηση και διάσωση των δημοτικών τραγουδιών της περιοχής.

Στον ελληνικό χώρο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε δεκάδες συναντήσεις χορωδιών και Διεθνή Φεστιβάλ, ενώ στο εξωτερικό πήρε μέρος σε Διεθνείς Μουσικές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Αυστριακό Κογκρέσο στο ΄Ινσμπρουκ της Αυστρίας, αντιπροσώπευσε επίσημα την Ελλάδα στο χορωδιακό Φεστιβάλ στην ALAVA της Ισπανίας, στην «Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα» που διοργάνωσε ο Δήμος Βαρκελώνης και στο Παγκόσμιο Χορωδιακό Φεστιβάλ στην PUEBLA του Μεξικού. Στην Αρναία διοργάνωσε με επιτυχία πέντε Φεστιβάλ Χορωδιών, καθώς και πλήθος επετειακών-θεματικών συναυλιών.

Η χορωδία είχε την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχει σε συναυλίες με την Εστουδιαντίνα της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας στα πλαίσια των 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και όχι μόνο. 

Πήρε μέρος στη θερινή ακαδημία και στα Αριστοτέλεια που διοργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη με συνεργασίες όπως του Μανώλη Μητσιά και της Μαρίας Φαραντούρη, σε φιλανθρωπικές συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, καθώς και στην Επετειακή Αφηγηματική Παράσταση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «η φλόγα γίνηκε φωτιά». 

Συμμετείχε με επιτυχία σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ το 1993 εξέδωσε διπλό δίσκο με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια της Αρναίας και γενικότερα της Μακεδονίας. Το 2013 εξέδωσε με χορηγία του Δήμου Αριστοτέλη κασετίνα 8 cd με παραδοσιακά τραγούδια.

Τη χορωδία διευθύνει από την ίδρυσή της ο μαέστρος, κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος επισημαίνει σχετικά: «Η διάρκεια και το εύρος του ρεπερτορίου και των συνεργασιών της Χορωδίας, πιστοποιούν την αξία της και αποτελούν το καλύτερο βραβείο, για τον μαέστρο της και το πλήθος των φιλόμουσων συμπολιτών μας που τη στελέχωσαν και την μεγάλωσαν. 

Εκείνους που συνεχίζουν, αλλά και εκείνους που έφυγαν από κοντά μας, μα δεν ξεχάστηκαν. Το φετινό φεστιβάλ αποτελεί για όλους εμάς, μια ευκαιρία να τους τιμήσουμε όλους με την παρουσία μας και το χειροκρότημά μας, υποβάλλοντας τα σέβη μας στην ευγένεια της μουσικής, στην αξία της πολιτιστικής μας παράδοσης και στην δύναμη της ανιδιοτελούς προσφοράς.»