Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ "ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ" ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΕΣΟ ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

Ο άνθρωπος που επιλέχθηκε από τον Χαβιέρ Μιλέι για την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής απέρριψε τη θέση λόγω «πολιτικών διαφορών».

Ο Εμίλιο Οκάμπο, καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας και πρώην τραπεζίτης, ήταν ο κύριος υποστηρικτής της υιοθέτησης του δολαρίου στην ομάδα του Μιλέι. Ο συγγραφέας ενός πρόσφατου εγγράφου που υποστήριζε τη δολαριοποίηση, εργαζόταν πάνω σε ένα σχέδιο για την εφαρμογή του σχεδίου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Μιλέι, θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο Οκάμπο θα ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας με αποστολή να την κλείσει, προσθέτοντας μόλις τον Σεπτέμβριο ότι η δολαριοποίηση της οικονομίας και το κλείσιμο της τράπεζας «δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Ωστόσο, ο Μιλέι δήλωσε σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης ότι ενώ του αρέσει το σχέδιο του Οκάμπο, «πρέπει να δούμε αν η κατάσταση της αγοράς επιτρέπει μια λύση σαν αυτή που προτείνει και αν είναι έτοιμος να υιοθετήσει λύση που δεν είχε αρχικά σχεδιάσει».

Η δολαριοποίηση μιας εθνικής οικονομίας περιορίζει τη δυνατότητα μιας χώρας να χαράσσει τη δική της νομισματική πολιτική, ενώ είναι αδύνατον να γίνει μια υποτίμηση του νομίσματος ώστε να εξισορροπήσει τις τυχόν αυξήσεις των ελλειμμάτων των τρεχουσών συναλλαγών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε σήμερα πως το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, μια προεκλογική υπόσχεση – σήμα κατατεθέν, δεν είναι «ένα διαπραγματεύσιμο ζήτημα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Τα σχόλια, ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «ψευδείς φήμες», γίνονται καθώς ο φιλελεύθερος οικονομολόγος προσπαθεί να συγκροτήσει την οικονομική του ομάδα ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου, με μερικά στοιχεία να δείχνουν ότι επιλέγει ένα πιο μετριοπαθές υπουργικό συμβούλιο από ό,τι αναμενόταν.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει ακόμα εκλεκτός για τη θέση του του υπουργού Οικονομίας. Κατά τη συζήτηση των πιθανών διορισμών στη θέση αυτή στη συνέντευξή του την Τετάρτη, ο Μιλέι εξήρε τον Λουίς Καπούτο, πρώην επικεφαλής των συναλλαγών για τη Λατινική Αμερική στη JPMorgan τη δεκαετία του 1990, ο οποίος αργότερα εργάστηκε στην Deutsche Bank.

Ο Καπούτο ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2017 έως το 2018 υπό την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μάκρι, ο οποίος συνήθιζε να τον περιγράφει ως «Μέσι των οικονομικών», αναφερόμενος στον αστέρα ποδοσφαιριστή της Αργεντινής.

Το 2018 διηύθυνε την κεντρική τράπεζα για λίγους μήνες πριν παραιτηθεί εν μέσω διαφορών με το ΔΝΤ σχετικά με τους όρους που έθεσε για το ρεκόρ διάσωσης της Αργεντινής ύψους 57 δισ. δολαρίων εκείνο το έτος.

Πηγή: kathimerini.gr