Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποτρέψουν την παρακράτηση των πόρων τους έναντι του τέλους ταφής.

Ήδη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας έχει απευθυνθεί σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ζητήσει την ακύρωση της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αναδρομική επιβολή του τέλους, η οποία προβλέπει τη συσσωρευμένη παρακράτηση του ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων για τα έτη 2022, 2023 και 2024. 

Η αίτηση ακύρωσης θα κατατεθεί από κοινού με τους δήμους μόλις γίνει η πρώτη διοικητική πράξη, δηλαδή παρακρατηθεί ποσό της τακτικής χρηματοδότησης κάποιου δήμου έναντι του τέλους και μάλιστα ανεξάρτητα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η οποία επίσης έχει λάβει ανάλογη απόφαση.

«Η απόφαση μας είναι ειλημμένη, είναι ομόφωνη. Θα την προχωρήσουμε και θα λειτουργήσουμε ανεξάρτητα από την ΚΕΔΕ. Ενημερώσαμε το δικηγορικό γραφείο που είναι εξειδικευμένο σε αυτά τα θέματα. Και από εκεί και πέρα θα είμαστε έτοιμοι, ώστε κάποια στιγμή να προσφύγουμε. Θεωρούμε ότι το τέλος είναι αντισυνταγματικό, άδικο και καταχρηστικό», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στη σημερινή -τελευταία για το 2023- συνεδρίαση της 'Ενωσης.

Ο πρόεδρος έκανε λόγο για υποκριτική και μάλιστα με μεγάλη χρονική καθυστέρηση επιβολή του τέλους στους δήμους και εν τέλει στις τοπικές κοινωνίες. Και πρόσθεσε ότι, ενώ το κράτος το επέβαλλε επί 12 χρόνια και στο τέλος κάθε έτους το ανακαλούσε, αποφάσισε να το εφαρμόσει στη χειρότερη συγκυρία από πλευράς οικονομικών μεγεθών, οικονομικής κατάσταση των κοινωνιών και των δήμων, με την ενεργειακή κρίση και το μεγάλο κόστος που επωμίζονται όλοι.

«Κοινώς πηγαίναμε κάθε χρονιά, βάζοντας το πρόβλημα κάτω από τα χαλί, για να φτάσουμε σήμερα να τα πληρώσει όλα μαζί η αυτοδιοίκηση που δεν φταίει σε τίποτα, καθώς τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν καθαρά ευθύνη της πολιτείας και όχι των δήμων», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ένωσης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σημείωσε ότι μετά τις γιορτές οι νομικοί θα ενημερώσουν τους δήμους εάν χρειάζεται να προσκομίσουν και αυτοί συγκεκριμένες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, ώστε να κατατεθεί από κοινού η προσφυγή.

Πηγή: voria.gr