Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

ΧΡ. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ: “ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΧΑΛΚΟ” (BINTEO)

Την τεράστια σημασία που θα διαδραματίσει, προσεχώς, το υπό κατασκευή μεταλλείο των Σκουριών για την Ελλάδα και την Ευρώπη στον ευαίσθητο τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας με προφανή στόχο την πράσινη μετάβαση, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της “Eldorado Gold” στην Ελλάδα και Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός κ. Χρήστος Μπαλάσκας μιλώντας κατά τη διάρκεια του 1ου “Real Investment Summit”, που διεξήχθη στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Μαρτίου παρουσία εκπροσώπων της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της χώρα μας.

Ο κ. Μπαλάσκας τοποθετήθηκε για τα θέματα του μεταλλευτικού κλάδου στην 4η θεματική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο: «Η δυναμική των ελληνικών προϊόντων – Προκλήσεις, νέες τεχνολογίες & επενδυτικό ενδιαφέρον» δίνοντας παράλληλα την “είδηση”, πως οι Σκουριές το 2026 θα είναι σε θέση να παράγουν χαλκό.

Ένα μέταλλο δίχως το οποίο είναι αδύνατη η οποιαδήποτε προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση”, όπως επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα, πως ήδη η “Ελληνικός Χρυσός”, ως μια 100% εξαγωγική εταιρεία συμβάλλει δυναμικά στην ενίσχυση του εξαγωγικού προφίλ της χώρας, κάτι που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την πλήρη εμπορική λειτουργία του μεταλλείου και σε συνάρτηση πάντα με τις τιμές των μετάλλων.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι έως σήμερα, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν επενδυθεί 1,3 δισ. δολ. και πρόκειται να επενδυθούν ακόμη 1,9 δισ., ενώ η αξία των εξαγωγών 1 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 δισ. στο μέλλον με την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης. Συμπλήρωσε ότι η Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας με ετήσια αξία εξαγωγών στα 200 εκατ. ευρώ, η οποία θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ με τις εξαγωγές του μεταλλεύματος των Σκουριών, αποτελώντας τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός εξήρε τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση τόσο στην τρέχουσα όσο και στην προηγούμενη θητεία της και οι οποίες βοήθησαν τα μέγιστα έτσι ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της στις αγορές και να εδραιωθεί ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

Χαρακτηριστικά ανέφερε μια στιχομυθία που είχε με τον manager ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σύμφωνα με την οποία μέχρι πρότινος έχανε το χρόνο του για να βρει επενδυτές, έτσι ώστε να τους φέρει στην Ελλάδα να επενδύσουν. Τώρα δεν προλαβαίνει να δέχεται προτάσεις από επενδυτές για να έρθουν στην Ελλάδα, ψάχνοντας όμως το κατάλληλο project.

Ο κ. Μπαλάσκας δεν έκρυψε τον προβληματισμός του για το γεγονός ότι η ΕΕ δυσκολεύεται προς το παρόν να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που αφορούν έρευνες για την ανεύρεση εμπορεύσιμων κοιτασμάτων. “Το Critical Raw Material Act είναι στη σωστή κατεύθυνση δεν είναι όμως αρκετό” δήλωσε με νόημα ο Πρόεδρος της “Ελληνικός Χρυσός”.

Στο πάνελ της θεματικής συζήτησης έδωσε το παρόν και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος είπε πως χάρη στις καίριες μεταρρυθμίσεις που έγιναν και θα συνεχιστούν, η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε και έγινε και ανθεκτικότερη και μαζί της και οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ προανήγγειλε την προσεχή όσο και άμεση επικαιροποίηση του Εθνικής Στρατηγικής για την ελληνική βιομηχανία, με ξεκάθαρο στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνισμού και εξωστρέφειας.

Τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του κ. Μπαλάσκα, του κ. Σκρέκα και των υπολοίπων προσκεκλημένων μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί πηγαίνοντας τον κέρσορα σας στο 3:40:00 όπου είναι και η έναρξη των τοποθετήσεων.