Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: HELLENIQ ENERGY KAI EXXONMOBIL ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy) – Αλεξάνδρα Σδούκου (Yφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) – John Ardill (ExxonMobil)

Helleniq Energy και ΕxxonMobil έχουν βρει πολύτιμο κοίτασμα νότια της Κρήτης! Η εκτίμηση ανήκει σε άνθρωπο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και είναι χαρακτηριστική της αισιοδοξίας που επικρατεί.

Η κοινοπραξία έχει ήδη ολοκληρώσει με μεγάλη επιτυχία τις σεισμικές έρευνες στα νότια της Κρήτης και τώρα βρίσκεται στη φάση των μεγάλων αποφάσεων που θα ληφθούν έως τον Οκτώβριο, όπως έχουν γράψει mononews.gr και wiseman ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου.

Το δημοσίευμα του mononews.gr επιβεβαίωσε απόλυτα και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης λίγες ημέρες αργότερα, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023 την 1η Μαρτίου.

Ο κος Σιάμισιης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων «πολύ θετικά» και επιβεβαίωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Θα χρειαστεί νέα, κρίσιμη γεώτρηση σε μεγάλο βάθος ίσως και στα 2500 μέτρα με κόστος πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια μόνον αυτή! Όπως λένε οι ειδικοί χρειάζονται 12 μήνες τουλάχιστον για την προετοιμασία της ερευνητικής γεώτρησης.

Θυμίζουμε ότι για τον όμιλο HelleniQ Energy, οι πωλήσεις έφτασαν το υψηλότατο επίπεδο 1,623 δις. ευρώ και τα κέρδη EBITDA τα 88 εκατ. Ευρώ.

«Κάτι πολύ σοβαρό έχει βρεθεί στην Κρήτη»!

Στις 22 Φεβρουαρίου φέτος, η κοινοπραξία της ΕxxonMobil και της HelleniQ Energy προκάλεσε την έκδοση της NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό με την οποία δέσμευσε συγκεκριμένη έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024 προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες των σεισμικών ερευνών από το σεισμογραφικό σκάφος της PGS.

Ήταν μόνο η «κορυφή ενός παγόβουνου».

Ήδη είχε κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ο κ. John Ardill που είναι Αντιπρόεδρος Διεθνών Εξορύξεων της ΕxxonMobil, δηλαδή ο άνθρωπος κλειδί στον τομέα αυτό.

Ο κος Ardil με 3 στενούς συνεργάτες του ταξίδεψαν από το Χιούστον του Τέξας που είναι η έδρα τους (και όχι από την Ουάσινγκτον που είναι η έδρα της ‘μητέρας’ ΕΧΧΟΝΜΟΒΙL) στο Κάιρο και συναντήθηκαν με την υφυπουργό κα Αλεξάνδρα Σδούκου στις 20 Φεβρουαρίου στην ενεργειακή έκθεση «EGYPES».

Λίγες ημέρες νωρίτερα η κα Σδούκου είχε πάρει μία πρώτη γεύση των προθέσεων της πολυεθνικής όταν συναντήθηκε με τον Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ

Μετά από εκείνη την πρώτη συνάντηση κύκλοι της αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνα, έκαναν το σχόλιο:

«Είναι φανερό πως κάτι σοβαρό έχει βρεθεί! Η ΕxxonMobil δεν ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ανεξερεύνητες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη, εάν δεν έχει σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους δηλαδή των 250-300 δισ. κ.μ. αερίου.

Ο Τζον Άρντιλ, μάλιστα, που είναι επικεφαλής των ελληνικών ερευνών από το Χιούστον, έχει εμπειρία ερευνών σε ανεξερεύνητες περιοχές, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κύρος στις εκτιμήσεις τους».

Αυτό ήταν και το έναυσμα που ουσιαστικά προανήγγειλε τη Navtex της 22ας Φεβρουαρίου.

Οι αρχικές έρευνες ολοκληρώθηκαν με εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Πραγματοποιούνται μέσα στο «οικόπεδο» που έχει παραχωρηθεί για τις σεισμικές έρευνες και είναι τρισδιάστατες.

Προετοιμάστηκε μεθοδικά ο καθορισμός γεωτρητικών στόχων, «πού ακριβώς θα χτυπήσει το τρυπάνι», όπως μας λένε έμπειροι μηχανικοί της HelleniQ Energy, που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς και για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα ήταν «εντυπωσιακά».

«Είναι ξεκάθαρο πως οι Αμερικανοί εντόπισαν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία από τις δισδιάστατες έρευνες και τώρα θέλουμε πεντακάθαρη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις γι' αυτό και θα γίνει καινούργια και πανάκριβη γεώτρηση σε μεγάλο βάθος» λένε οι ίδιοι μηχανικοί.

Η επόμενη κίνηση της κοινοπραξίας θα είναι το αίτημα προς την κυβέρνηση για άδεια νέας και σε μεγάλο βάθος ερευνητικής γεώτρησης, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της HelleniQ Energy.

«Για να ξεκινά το επόμενο στάδιο η κοινοπραξία, στην οποία δίνει τον τόνο η ΕxxonMobil σημαίνει πολλά. Δεν θα ξόδευε τα εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται αν δεν είχε βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας αυτός ο οργανισμός» προσθέτει με νόημα η πηγή της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνας.

Τα ραντεβού σε Ουάσινγκτον και Κάιρο

Οι πυκνές επαφές της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου με τους ανθρώπους της ExxonMobil σε Ουάσινγκτον και Κάιρο, έφεραν την πρόσφατη Navtex και τις τρισδιάστατες (3D) σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη.

Με τον τρόπο αυτό επισφραγίζεται το ενεργειακό τρίγωνο Ουάσιγκτον -Αθήνας- Καΐρου, για το οποίο η Τουρκία έχει κάνει ουκ ολίγες προσπάθειες «σφήνας» και υπονόμευσης, τόσο με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, όσο και με την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στο Κάιρο. Άλλωστε σε όλες τις κομβικές στιγμές της τριμερούς, οι τούρκοι φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στα Δωδεκάνησα με οχλήσεις και μικρο-παραβιάσεις.

Πάντως με την ενίσχυση αυτού του τριγώνου, μπαίνουν οι βάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στις επόμενες δεκαετίες. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης τόσο μέσω εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου όσο και με δικά της κοιτάσματα.

Η κοινοπραξία έχει μισθώσει το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS για αρχικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Ήδη οι έμπειροι αμερικανοί ερευνητές που «μυρίζονται» από μακριά το αποτέλεσμα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αξιόπιστων κοιτασμάτων.

Από την πλευρά της η κα Σδούκου στα δύο ραντεβού που έκανε σε Ουάσινγκτον και Αθήνα, μετέφερε στα στελέχη της πολυεθνικής την πλήρη πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα σχέδια και στα επόμενα βήματα ωρίμανσης της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η κυρία Σδούκου από την ενεργειακή έκθεση του Καΐρου «EGYPES» όπου πήγε συνοδευόμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρη Στεφάτο ανέφερε σε ανάρτηση στα social media: «Η εμπιστοσύνη της ExxoMobilστη δυνητική θέση της Ελλάδας ως παραγωγού φυσικού αερίου, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο όλοι μας αισιοδοξούμε».

Λίγες ώρες πριν, η έκδοση της NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό με την οποία δέσμευσε συγκεκριμένη έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024 προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες των σεισμικών ερευνών από το σεισμογραφικό σκάφος της PGS, ήταν γεγονός σημαδιακό.

Κομισιόν και ΙΕΑ: Υψηλές προσδοκίες από την Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες από ενεργειακούς κύκλους της Κομισιόν στις Βρυξέλλες υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες από τις γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτάσματος που μπορεί να καλύψει για 10 χρόνια το κενό που αφήνει στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι υπολογισμοί ανήκουν στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) που έχει ενημερώσει την Κομισιόν και αναφέρονται σε 30 δισ. κ.μ. Οι γεωλογικές ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το 2012 το ερευνητικό σκάφος της PGS για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για την ύπαρξη κοιτάσματος 280 δισ. κ.μ. αερίου.

Το πιθανό κοίτασμα ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη» ή με το δεύτερο μεγαλύτερο ισραηλινό κοίτασμα «Ταμάρ».

Φυσικά η έντονη ενασχόληση της ExxonMobil για τις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ενισχύει τις προσδοκίες για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος.

Το ενδιαφέρον που έχει δείξει ο αμερικανικός κολοσσός για τις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από το 2017 και η ενεργότερη συμμετοχή της μετά την αποχώρηση της γαλλικής Total, σύμφωνα με ανθρώπους των Βρυξελλών πώς κινούνται οι πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς ενισχύει τις προσδοκίες για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Πηγή: mononews.gr