Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Μια δύσκολη άσκηση έχει να λύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς παρατηρείται έντονα διογκούμενο έλλειμμα στους δύο ειδικούς λογαριασμούς που αφορούν τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ).

Πρόκειται για τους λεγόμενους ΕΛΑΠΕ και ΕΛΥΚΩ που επηρεάζουν άμεσα και τις πληρωμές των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών τους. Όπως δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, το έλλειμμα στην περίπτωση του ΕΛΑΠΕ αναμένεται να φτάσει στα τέλη του 2024 σε επίπεδα άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος είναι ότι έχει πέσει η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, άρα και τα έσοδα του λογαριασμού, ενώ παράλληλα η χαμηλή τιμή χονδρικής ρεύματος αυξάνει τις πληρωμές του ΔΑΠΕΕΠ προς τους παραγωγούς.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος ζητά να λάβει μέτρα η Πολιτεία με άμεσο βήμα την αύξηση της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή ένα από τα τέλη που περιλαμβάνονται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Ο κ. Γιαρέντης σημείωσε ότι η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ βρισκόταν παλαιότερα στα 24 ευρώ αλλά υποχώρησε στα 17 ευρώ, επίπεδο το οποίο δεν θεωρείται πλέον επαρκές για να στηρίξει τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ.

Ενδεχόμενη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να αυξήσει ελαφρώς το τελικό ποσό των λογαριασμών ρεύματος για τους καταναλωτές, οι οποίοι επωμίζονται ήδη τα αυξημένα τέλη χρήσης δικτύου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και το μείζον θέμα του ελλείμματος ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό των ΥΚΩ, το οποίο μάλιστα έχει διογκωθεί μόλις κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Ήδη το ΥΠΕΝ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει στήριξη από τον προϋπολογισμό για να κλείσει η «τρύπα». Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια πρώτη «ένεση» 300 εκατ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί τρόπος για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, καθώς σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να πληρώνουν λιγότερο για το ίδιο το ρεύμα, αλλά περισσότερο για τις υπόλοιπες χρεώσεις.

Πηγή: newsit.gr