Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Νορβηγία; Θα προλάβουμε να δούμε την Ελλάδα να βγάζει αέριο;

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για δυνητικό κοίτασμα νότια της Κρήτης, μέσα στον ενεργειακό ορυμαγδό με το αργό να ανεβαίνει και την αμόλυβδη να έχει “καβαλήσει” σε πολλές περιοχές και τα 2 ευρώ. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2018. Η Exon Mobile στις έρευνες με το μεγαλύτερο ποσοστό, ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στις 19 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες για να προσδιοριστούν οι ενδιαφέρουσες γεωλογικά περιοχές και να ξεκινήσει στην συνέχεια η ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες ενδείξεις ενδέχεται η δυναμική να φτάσει τα 250 έως 300 δις κυβικά μέτρα αερίου.

Στην εκπομπή “Δύο στις 2” μιλά ο Σπύρος Μπέλλας κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωενέργειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, επιβλέπων μεταπτυχιακών σπουδών Πολυτεχνείου της Κρήτης αλλά και στην Κοζάνη, ειδικός έρευνας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις και όλα πάνε καλά η ανάπτυξη του κοιτάσματος θα εκκινήσει το 2027 και δύο χρόνια αργότερα, το 2029, θα έχει ξεκινήσει η πλήρης παραγωγή.

Στο μεσοδιάστημα προκύπτουν αντιδράσεις και φόβοι ότι οι εξορύξεις συνδέονται με σεισμική δραστηριότητα.

“Εντελώς αστείο…σαν να ακουμπάς με μία καρφίτσα το ξύλινο τραπέζι σου και να πιστεύεις ότι θα αρχίσει να δονείται” τονίζει ο κ. Μπέλλας.

Την συνέντευξη του κ Μπέλλα μπορείτε να την ακούσετε κάνοντας κλικ εδώ.