Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΚΑΝΑΔΑΣ: ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΧΡΥΣΟΥ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Το Canadian Malartic της Agnico Eagle στο Κεμπέκ είναι το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο του Καναδά. 

Το εμπορικό ισοζύγιο εμπορευμάτων του Καναδά κατέγραψε το μεγαλύτερο πλεόνασμα από τον Οκτώβριο, λόγω της ισχυρής αύξησης των αποστολών χρυσού προς την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε σε 1,39 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (1 δισεκατομμύριο δολάρια) τον Φεβρουάριο, από 608 εκατομμύρια δολάρια Καναδά έναν μήνα νωρίτερα, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά την Πέμπτη στην Οτάβα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι εξαγωγές θα υπερέβαιναν τις εισαγωγές κατά 680 εκατομμύρια δολάρια Καναδά τον Φεβρουάριο.

Οι συνολικές εξαγωγές σημείωσαν άλμα 5,8% αυτόν τον μήνα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τον Αύγουστο του 2023, ενώ οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,6%. Σε όρους όγκου, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,2% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης των εξαγωγών προήλθε από την απότομη αύξηση κατά 69% των εξαγωγών ακατέργαστου χρυσού, με αυξημένες αποστολές εξευγενισμένου χρυσού υψηλής αξίας και μεταφορές περιουσιακών στοιχείων χρυσού στον τραπεζικό τομέα. Η αύξηση αυτή συνέπεσε με την άνοδο της αγοραίας τιμής του χρυσού στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εξαιρουμένης της ομάδας προϊόντων για τον ακατέργαστο χρυσό, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, προϊόντων αλιείας και τροφίμων αυξήθηκαν 9,7% τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση που παρατηρήθηκε από τον Ιούλιο του 2023, ενώ οι αποστολές μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών αυξήθηκαν 3,8%.

Οι εισαγωγές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023. Οι εισαγωγές ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών αυξήθηκαν κατά 9,7% στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά ρεκόρ. Η αύξηση οφείλεται στις εισαγωγές μονάδων επεξεργασίας δεδομένων υψηλής αξίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούνται γενικά για την ανάπτυξη πολύπλοκων συστημάτων cloud.

Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, με τα είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Οι εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 10,2%, με επικεφαλής τις εισαγωγές αργού πετρελαίου.

Η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών είναι ένα θετικό σημάδι για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, δήλωσε σε email ο Benjamin Reitzes, αναλυτής επιτοκίων και μακροοικονομικής στρατηγικής της Bank of Montreal.

«Αυτή η έκθεση βοηθά να εξηγηθεί η ισχύς που φαίνεται στην ταχεία εκτίμηση του ΑΕΠ του Φεβρουαρίου και η πιθανή επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου», είπε.

Η αύξηση του πλεονάσματος μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο «δείχνει ότι το καθαρό εμπόριο οδηγεί την ανάπτυξη», δήλωσε η Katherine Judge, οικονομολόγος στην Canadian Imperial Bank of Commerce, σε έκθεση προς τους επενδυτές.

(Του Randy Thanthong-Knight)

Πηγή: mining.com