Τρίτη 9 Απριλίου 2024

ΓΕΛΕΝ: "ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ"

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε σήμερα την Κίνα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δεχθεί τον αποδεκατισμό των νέων βιομηχανιών από τις κινεζικές εισαγωγές, καθώς ολοκλήρωσε ένα 4ήμερο μπαράζ συναντήσεων προκειμένου να πιέσει το Πεκίνο να περιορίσει την υπερβολική βιομηχανική του δραστηριότητα.

Η Γέλεν, που πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι της μέσα σε εννέα μήνες για να εξομαλύνει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, εξέφρασε την ανησυχία της για τις ταχέως αυξανόμενες εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών, ηλιακών συλλεκτών και άλλων προϊόντων πράσινης ενέργειας από την Κίνα.

Όπως έχει πει η ίδια, η κρατική στήριξη έχει αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της Κίνας πολύ περισσότερο από ό,τι μπορεί να απορροφήσει η εγχώρια ζήτηση. Οι φτηνές κινεζικές εξαγωγές απειλούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και αλλού, είπε, κάνοντας αναφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε ο τομέας του χάλυβα στις ΗΠΑ κατά το παρελθόν.

"Έχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία", τόνισε η Γέλεν στους δημοσιογράφους. "Πριν από πάνω από μια δεκαετία, η κυβερνητική στήριξη της Κίνας οδήγησε τον κινεζικό χάλυβα κάτω του κόστους, κατακλύζοντας την παγκόσμια αγορά και αποδεκατίζοντας τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Και πρόσθεσε: "Έχω καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ δεν θα δεχθούμε ξανά αυτή την πραγματικότητα".

Όταν η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται από φτηνά κινεζικά προϊόντα, είπε, "η βιωσιμότητα των αμερικανικών και άλλων ξένων επιχειρήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση".


Πηγή: capital.gr