Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη που διεξήχθη στις 26 Απριλίου ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοχωρίου Γρηγόρης Κατσιαρμάς έθεσε ενώπιον του σώματος το ζήτημα της έλλειψης πόσιμου νερού σε πολλές κατοικίες της “πάνω γειτονιάς” του οικισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “για ώρες δεν είχαν καθόλου νερό και περίμεναν μέχρι το βράδυ. Είναι το αποτέλεσμα των πάρα πολλών εργαζόμενων που ήρθαν και μένουν στο Παλαιοχώρι και εργάζονται στις Σκουριές”.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοχωρίου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του πρότεινε και λύσεις της οποίες συνέταξε και ενέκρινε σύσσωμο το συμβούλιο της κοινότητας, καθώς τόνισε πως η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι, αφού ο οικισμός γεμίζει από Παλαιοχωρινούς που επιστρέφουν στο χωριό τους για τους θερινούς μήνες, αλλά και από τουρίστες, που ξεναγούνται στα μοναδικά ιστορικά μνημεία και φυσικά αξιοθέατα της περιοχής.

Την τοποθέτηση του κ. Κατσιαρμά μπορείτε να την παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ εδώ και πηγαίνοντας με τον κέρσορα σας στο 08:40.

Αναμφίβολα, το ζήτημα της έλλειψης πόσιμου νερού είναι κεφαλαιώδες. Δεν χωράει καμιά συζήτηση και είναι βέβαιο πως η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της, όπως είναι για παράδειγμα η “Ελληνικός Χρυσός”, θα συντονιστούν για να γίνουν όλα όσα απαιτούνται για την ολιστική επίλυση του ζητήματος, που εμφανίστηκε μετά την αύξηση των μόνιμων κατοίκων του οικισμού που στο σύνολο τους εργάζονται στις Σκουριές, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος της κοινότητας.

Άλλωστε, Δήμος Αριστοτέλη και “Ελληνικός Χρυσός” συντονίστηκαν ήδη σε έργα που αφορούν γεωτρήσεις στην Ιερισσό, το Νεοχώρι, και τη Μεγάλη Παναγία. Έργα που διευκολύνουν και προστατεύουν παράλληλα την πρόσβαση σε πόσιμο νερό με το ύψος της δαπάνης να ξεπερνάει τα 350.000 ευρώ. Χρήματα που δίνονται μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της μεταλλευτικής εταιρείας.

Δεν γίνεται όμως να μην αναγνωρίσει κάποιος και την “σπουδαία είδηση” που προκύπτει μέσα από την καταγραφή της έλλειψης πόσιμου νερού και αφορά την σημαντική πληθυσμιακή τόνωση που προσδίδει στην περιοχή η δυναμική αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, μέσα από την πολυδάπανη επένδυση της Eldorado Gold στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και εν προκειμένω στο πορφυριτικό κοίτασμα των Σκουριών, εδώ και μια δωδεκαετία.

Να μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα στο σύνολο της έχει βγεί από μια δραματική στατιστική απογραφή του 2021 με τον πληθυσμό της χώρας να μειώνεται κατά 3,1%, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σημειώνει μείωση κατά 4,6% και τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη να λιγοστεύουν σε ποσοστό 7,2% σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα ευρήματα της στατιστικής απογραφής του 2011. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι απολύτως εύλογο: Πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματααν δεν υπήρχε η “Ελληνικός Χρυσός” να απασχολεί 1.600 άτομα με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων να κατάγεται από το Δήμο Αριστοτέλη;"

Όπως ανέφερε και ο κοινοτάρχης Παλαιοχωρίου στην ειδική συνεδρίαση, η πληθυσμιακή αύξηση κατοίκων στο Παλαιοχώρι συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές, οι οποίες σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Eldorado Gold βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης που αγγίζει το 75% και φυσικά συνεχίζονται με χρονικό ορόσημο ολοκλήρωσης και έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του μεταλλείου το 2ο εξάμηνο του 2025.

Όλα τα παραπάνω, μεταφράζονται σε καρπούς ανάπτυξης και ευημερίας, τόσο για το δήμο, όσο και για την τοπική κοινωνία. Αύξηση δημοτών συνεπάγεται και αύξηση εσόδων για τα ταμεία του δήμου, πέρα από τα παγιωμένα μεταλλευτικά τέλη, που για το 2022 έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και εκτός της γενναίας συνδρομής το πρόγραμμα ΕΚΕ της “Ελληνικός Χρυσός”, που φτάνει για την επόμενη 20ετια ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ευχή όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών είναι η “μεταλλευτική άνοιξη” να συνεχιστεί και να εδραιωθεί ως παράδειγμα μίμησης για όλη τη χώρα. Μιας χώρας που μαστίζεται από την αιμορραγία φυγής 600.000 Ελλήνων στο εξωτερικό και την υπογεννητικότητα.

Το να πυροβολούμε τα πόδια μας, ας πάψει να είναι ο κανόνας μας.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!